Publicado 07/06/2019 12:32CET

Cirurgians del Trueta investiguen un model predictiu per trobar la millor cirurgia en pacients amb cncer de recte

La Fundació A.Bosch de Noel Alimentaria collabora en el finanament del projecte amb una aportació de 10.000 euros

ACN

Girona.-La Unitat de Cirurgia Colorectal del Trueta de Girona est investigant per crear un model predictiu que els permeti saber quina és la millor cirurgia per tractar pacients amb cncer de recte. Els cirurgians estan treballant per desenvolupar una eina que els permeti determinar amb criteris científics l'abordatge més beneficiós per a cada pacient, sobre la base d'un seguit de parmetres que obtenen a partir d'imatges radiolgiques. Actualment, aquestes proves permeten conixer, entre altres dades, en quin estadi es troba el tumor. Ara, pretenen establir quins parmetres els permeten identificar la millor tcnica quirúrgica a seguir en cada cas. La Fundació A.Bosch de Noel Alimentria ha collaborat en el finanament del projecte amb una aportació econmica de 10.000 euros.

Al Trueta s'operen cada any un centenar de casos d'aquest tipus de cncer. Es pot fer amb diferents cirurgies: la laparotomia (cirurgia oberta de l'abdomen), la laparoscpia, la cirurgia robtica o la via combinada transanal. Aquest darrer abordatge, que es realitza des de fa uns tres anys, i combina la laparoscpia abdominal amb la cirurgia endoanal per laparoscpia, en qu intervenen dos equips de cirurgians.El model predictiu que volen crear els ha de permetre saber científicament abans de la intervenció quina ser la millor opció per al pacient: la laparoscpia, la robtica o la combinada. La cirurgia oberta es limita a casos molt concrets en els quals no es pot dur a terme cap més procediment.La Unitat de Cirurgia Colorectal va comenar fa dos anys un treball de recerca que, fins ara, ha analitzat les variables de 200 pacients operats durant aquest temps. Ara, la investigació adoptar una nova dimensió perqu es vol validar el model que s'ha descrit fins ara a partir de les dades recollides d'aquests pacients. La recerca podr continuar grcies a l'aportació econmica de la fundació, que s'emmarca en la campanya de mecenatge 'Fes + Trueta', i que ha perms disposar d'un gestor de dades clíniques per fer l'estudi de les variables. L'any 2018 al Trueta es van operar 101 pacients amb aquesta malaltia. El 85% es van tractar per la via laparoscpica. A partir de l'abril de l'any passat es va posar en marxa el Programa de cirurgia robtica. La supervivncia per a aquest tipus de pacients és del 75 % als cinc anys del diagnstic.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés