Actualizado 26/4/2019 8:47:25 +00:00 CET

Una cinquantena de repartidors denuncien la seva precarietat laboral a les jornades Rights for Riders

Els treballadors aposten per una "lluita conjunta a nivell internacional" per fer front a les grans multinacionals del sector

ACN

Barcelona.-Prop de cinquanta repartidors a domicili d’arreu d’Europa, juntament amb alguns convidats d’Amèrica Llatina, s’han reunit aquest dijous a Barcelona per denunciar la precarietat que pateixen com a treballadors de diferents empreses distribuïdores com Glovo o Deliveroo. Reivindiquen la pèrdua de drets que han patit com a treballadors per part d’aquestes empreses i les condicions laborals a les quals estan sotmesos. Molts dels assistent formen part de la plataforma ‘Riders X Derechos BCN’ que va ser creada el 2017 per repartidors recentment acomiadats. La seva portaveu, Núria Soto, assegura que la intenció de les jornades Rights for Riders, que es celebren fins demà a Barcelona, “és unir forces, enfocar la lluita d’una manera més global”.És per això que també han participat a les jornades repartidors i extreballadors d’empreses distribuïdores d’Amèrica Llatina, com el portaveu de l’Agrupació de Treballadors Penquistas de Concepción, Fernando Gallardo. “Si no fem una lluita conjunta a nivell internacional d’aquest tipus de treballs precaritzats, no tindrem cap victòria. Aquestes empreses són a nivell mundial i tenen la mateixa política de precarietat laboral a tots els països”, ha denunciat.

Molts dels assistents són extreballadors d’empreses que critiquen el deteriorament de les condicions laborals dels coneguts com a falsos autònoms. Treballar per una empresa amb condició d’autònom però no estar donat d’alta a la seguretat social i dependre de les directrius de l’empresa són les principals queixes per part dels repartidors. Soto ha denunciat “l’enduriment de la llei per al més pobre i desprotegit”, i els “beneficis que tenen aquestes empreses a l’hora de tractar els seus treballadors com a falsos autònoms, posant en risc les pensions sense tenir cap conseqüència”.Un extreballador de Deliveroo, Txiki Blasi, assistent de les jornades, ha explicat que les condicions per treballar-hi han canviat molt des que ell formava part de l’empresa. “Ara els repartidors tenen una assegurança, cosa que mai s’havia tingut, i és fruit de la lluita constant dels treballadors”, ha dit. A més a més, assegura que la feina “s’ha anat precaritzant” degut a l’engrandiment de la zona de repartiment i al fet de deixar de cobrar per hores: “Abans ens dividíem per sectors, però ara pots estar a l’Hospitalet i haver d’anar fins a l’altra punta de Barcelona per fer una entrega”, ha afegit. Blasi ara és un dels fundadors d’una nova cooperativa de missatgeria a Barcelona, una alternativa a Glovo que “dignifica la feina dels repartidors”, segons diu. ‘Mensakas’ està en procés de desenvolupament de la seva aplicació i Blasi ha dit que “intentaran ser competitius, no ser la competència” amb la resta d’empreses del sector.