Publicat 24/07/2019 18:34

Cinc cellers del Peneds elaboraran vins i escumosos amb llevats ecolgics de les seves prpies vinyes

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

El projecte permetr diferenciar i aportar major valor afegit als seus productes així com incrementar el control sobre la fermentació

ACN

Vilafranca del Peneds.-Els cellers Juvé & Camps, Gramona, Freixenet, Segura Viudas i Torelló, junt amb l'Institut Catal de la Vinya i el Vi (INCAVI) i el clúster INNOVI, han presentat aquest dimecres el projecte ECOLLEVAT per produir llevats ecolgics a través de la utilització de la biodiversitat de les seves vinyes per substituir els actuals llevats comercials. Amb la nova tcnica, els cinc cellers podran diferenciar i personalitzar els seus vins i escumosos d'alta gamma mitjanant l'ús de llevats autctons que, de retruc, els permetran també incrementar el control sobre la fermentació. El projecte ha tingut un pressupost de 243.300 euros i ha estat cofinanat pel Departament dAgricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el fons FEADER.

Aquest estudi, que es lliurar als cellers el mes de setembre, servir perqu puguin aplicar els nous llevats als seus vins i escumosos. La recerca, que ha durat tres anys, té com objectiu elaborar un itinerari per a la producció de llevats ecolgics com a cultius iniciadors per a vins i vins escumosos.Malgrat que la major part de cellers utilitzen llevats comercials per iniciar la fermentació dels seus vins i espumosos, hi ha un inters creixent en allar soques de llevat de les prpies vinyes per una major diferenciació del producte, i, a més, al mercat hi ha poques soques de llevats ecolgics, obtingudes en zones de fora de Catalunya.LINCAVI, recerca aplicada al sectorLINCAVI fa anys que ofereix el servei de selecció de llevats propis dels cellers i diverses empreses utilitzen aquest servei, algunes de les quals fan vins ecolgics i biodinmics. Aquesta recerca permetr que lINCAVI pugui oferir serveis a la carta de producció de llevats per a cellers interessants en singularitzar part de les seves produccions prvia selecció de llevats de les seves finques.