Publicado 24/7/2019 18:34:09 +02:00CET

Cinc cellers del Penedès elaboraran vins i escumosos amb llevats ecològics de les seves pròpies vinyes

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

El projecte permetrà diferenciar i aportar major valor afegit als seus productes així com incrementar el control sobre la fermentació

ACN

Vilafranca del Penedès.-Els cellers Juvé & Camps, Gramona, Freixenet, Segura Viudas i Torelló, junt amb l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i el clúster INNOVI, han presentat aquest dimecres el projecte ECOLLEVAT per produir llevats ecològics a través de la utilització de la biodiversitat de les seves vinyes per substituir els actuals llevats comercials. Amb la nova tècnica, els cinc cellers podran diferenciar i personalitzar els seus vins i escumosos d'alta gamma mitjançant l'ús de llevats autòctons que, de retruc, els permetran també incrementar el control sobre la fermentació. El projecte ha tingut un pressupost de 243.300 euros i ha estat cofinançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el fons FEADER.

Aquest estudi, que es lliurarà als cellers el mes de setembre, servirà perquè puguin aplicar els nous llevats als seus vins i escumosos. La recerca, que ha durat tres anys, té com objectiu elaborar un itinerari per a la producció de llevats ecològics com a cultius iniciadors per a vins i vins escumosos.Malgrat que la major part de cellers utilitzen llevats comercials per iniciar la fermentació dels seus vins i espumosos, hi ha un interès creixent en aïllar soques de llevat de les pròpies vinyes per una major diferenciació del producte, i, a més, al mercat hi ha poques soques de llevats ecològics, obtingudes en zones de fora de Catalunya.L’INCAVI, recerca aplicada al sectorL’INCAVI fa anys que ofereix el servei de selecció de llevats propis dels cellers i diverses empreses utilitzen aquest servei, algunes de les quals fan vins ecològics i biodinàmics. Aquesta recerca permetrà que l’INCAVI pugui oferir serveis a la carta de producció de llevats per a cellers interessants en singularitzar part de les seves produccions prèvia selecció de llevats de les seves finques.