Publicado 31/07/2019 14:04CET

Científics de la UdG demostren l'efecte d'un frmac per prevenir el dolor per lesió medullar

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

Els resultats són fruit d'una tesi doctoral en el grup de recerca NEOMA del centre i Esteve Pharmaceuticals

ACN

Girona.-Un equip científic de la Universitat de Girona (UdG) ha demostrat l'efecte d'un frmac per prevenir el desenvolupament del dolor patolgic fruit d'una lesió medullar. La revista 'Frontiers in Pharmacology' ha publicat els resultats en un article signat per Sílvia Castany com a primera autora. La investigadora ha fet aquesta descoberta en el marc de la seva tesi doctoral dirigida pel doctor Pere Boadas-Vaello, en el grup de recerca NEOMA i la companyia Esteve Pharmaceuticals dins el programa de doctorats industrials de la Generalitat.

Dues de cada tres persones afectades per una lesió de medulla espinal senten un dolor que provoca un fort impacte en la seva qualitat de vida. Actualment els tractaments no són efectius en la majoria de pacients. Ara, un equip científic de la Universitat de Girona (UdG) ha demostrat lefecte dun frmac per prevenir el dolor patolgic davant aquesta lesió. La revista 'Frontiers in Pharmacology' ha publicat els resultats en un article signat per Sílvia Castany, com a primera autora. Lestudi, fet amb animals, ha observat que el frmac E-52862, desenvolupat per Esteve Pharmaceuticals i administrat després de la contusió medullar "atenua considerablement la possibilitat daparició daquest dolor al llarg de 28 dies". Aquest període coincideix amb el final de la fase crítica abans que el dolor esdevingui de carcter crnic. Segons els responsables de la recerca, lequivalent daquest temps representaria diversos mesos en el cas de les persones. La recerca, que es troba en un estadi preclínic, dona continutat a un estudi anterior del mateix equip científic en qu es demostrava que els ratolins modificats genticament per la diana teraputica dE-52862 desenvolupaven menys dolor després de la contusió medullar. Aquest aven es va publicar a la revista 'Scientific Reports', el mes de mar de lany passat. El fet que a dia davui no existeixin frmacs que actun amb eficcia contra aquest dolor fa necessari el desenvolupament de noves estratgies farmacolgiques. Per aquest motiu, els resultats daquest estudi tenen una "gran rellevncia científica", segons informa la UdG en un comunicat. Fruit daquesta recerca, Sílvia Castany va obtenir el premi extraordinari de doctorat del programa de Biomedicina de la UdG i, actualment est realitzant una estada postdoctoral de recerca a Sucia.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés