Publicado 15/11/2019 17:27CET

La CHE assegura que ha aconseguit contenir l'avan del caragol maana aigües amunt de Tortosa

El control de la pesca, la barrera de ribera a Tortosa i la neteja de vegetació han contribut a frenar-lo

ACN

Tortosa.-La Confederació Hidrogrfica de l'Ebre (CHE) assegura que ha aconseguit contenir l'avan del caragol maana aigües amunt de Tortosa. L'organisme ha finalitzat aquest mes d'octubre la campanya de control de la plaga prevista per aquest 2019, que va comenar el passat mes de maig. Segons es desprn d'aquestes actuacions, el control sobre la pesca, amb la prohibició d'utilitzar esquers vius, per, sobretot, la barrera de ribera situada als ponts del Millenari i del ferrocarril a Tortosa, així com l'eliminació de vegetació terrestre i aqutica han contribut decisivament a frenar-lo. A les proximitats de Tortosa, s'han retirat 461 exemplars adults i 2.210 postes.

A Miravet, la CHE apunta que no s'ha detectat presncia de la espcie en tota la campanya fet que, asseguren, demostraria que les actuacions efectuades contra aquest focus durant els últims dos anys han resultat efectives els controls, per, es mantindran en aquest tram al llarg del 2020 per garantir l'efectivitat de les actuacions-.Segons ha informat la CHE en un comunicat, des del passat 2017 i fins el prxim 2020 el Ministeri per a la Transició Ecolgica destina més de 530.000 euros en les tasques de control de la plaga. Les tasques per controlar el caragol maana a les proximitats de Tortosa, en zona de Domini Públic Terrestre i en collaboració amb la Generalitat, van comenar el passat 2014. L'objectiu era evitar que s'introduí en el domini públic hidrulic, és a dir, aigües amunt de Tortosa. El passat 2017, els controls es van estendre també a Miravet, on es va detectar un focus puntual. La campanya ha incls jornades de prospecció diürnes i nocturnes, amb la retirada d'adults i postes per aconseguir una major efectivitat. Unes tasques que s'han fet tant des de dalt d'embarcacions com des de la riba del riu. Setmanalment, també s'ha treballat en el desbrossament de vegetació de ribera, tant a Miravet com Tortosa, per facilitar la recerca de l'espcie i eliminar zones de resguard i alimentació. Tot plegat s'ha complementat amb la prospecció quinzenal del tram comprs entre aquestes dos poblacions per detectar possibles nou focus.S'incrementa la presncia del cranc blauLes prospeccions han perms també constatar la presncia del cranc blau i que l'espcie augmenta la seva zona de colonització, que incideix en al població del caragol maana així com en la resta d'espcies amb les quals competeix en l'ecosistema fluvial. Els tcnics també han prestat especial atenció a la detecció d'eicrnia, detectada el passat mes de setembre al terme municipal de Deltebre. A partir d'aquest moment es van adoptar mesures de vigilncia i eradicació per part de la Generalitat.Es tracta d'una planta flotant aqutica invasora procedent de Sud-Amrica que s'utilitza per a finalitats ornamentals en jardineria, estanys i aquaris. Segons la CHE, suposa una amenaa per al riu Ebre perqu pot cobrir per complet lo riu, impedint el pas de la llum i provocant una reducció drstic dels nivells d'oxigen per la descomposició de la biomassa.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés