Publicado 11/10/2019 11:57

Catalunya es manté com l'únic lloc de la península Ibrica amb reproducció de la trenca

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

Aquest any una parella ha criat 3 polls a Lleida, lúnic indret on encara es reprodueix en estat salvatge

ACN

Barcelona.-Catalunya es manté com lúnic indret de la península Ibrica amb reproducció de la trenca, un ocell catalogat com a espcie en situació crítica, que es troba en perill imminent d'extinció a la península. Així es desprn de lúltim informe de balan elaborat en el marc del projecte de conservació daquest ocell que impulsa el Departament de Territori i Sostenibilitat, en collaboració amb lAssociació Trenca. El 2019 sha localitzat una parella reproductora, amb tres polls que han aconseguit volar a Lleida. La posta va tenir lloc a mitjans de juny. Des del 2010, quan es va extingir dOsca, aquest és lúnic indret de tota la península on la trenca es reprodueix de forma salvatge. Prviament, també nhi havia a lEmpord, don es van extingir el 2002.

Pel que fa a la cria en captivitat, lexcepcionalitat climtica del passat estiu a les comarques de Ponent, amb temperatures de fins a 43 graus, ha afectat la productivitat denguany, sobretot les segones postes de la temporada. En total, el centre de cria de la trenca del Centre de Fauna de Vallcalent (Lleida) ha registrat aquest 2019 71 naixements, 30 menys que lany passat. La supervivncia dels polls criats artificialment ha estat del 100%. Dels 71 polls nascuts el 2019 al centre, se nhan alliberat 60. Daquests, 41 shan deixat anar a Lleida, a la finca de Torreribera. Els altres 19, al Parc Natural dels Aiguamolls de lEmpord, per primera vegada en la histria del projecte. Lobjectiu és recuperar lantic nucli reproductor existent a la comarques gironines extingit el 2002.Cinc trenques tornen a LleidaDaltra banda, aquest any han arribat cinc trenques a la Plana de Lleida, procedents dels seus quarters d'hivernada al sud d'frica: quatre a Torreribera i una altra a Bellpuig, totes elles alliberades anys anteriors en el marc d'aquest projecte mitjanant la tcnica del hcking. Aquesta xifra es troba lleugerament per sota de l'any passat, en qu van tornar sis exemplars, i lluny del 2017, quan es va assolir el rcord histric, amb 19 trenques que van tornar a Catalunya.En els últims anys, la població de trenca ha disminut dramticament, fins a convertir-se en una de les espcies més escasses de la fauna vertebrada ibrica. Així, es va passar dunes 35-40 parelles nidificants a principis dels anys 80 fins a cap o una a tota la península Ibrica entre 2018 i 2019. Entre les causes daquesta davallada, hi ha la prdua dhbitat de nidificació associada a la intensificació agrícola, lús excessiu de plaguicides, que eliminen els insectes de qu salimenta, una elevada taxa de depredació sobre els ous i polls per part de la garsa i un possible retrocés natural de lespcie degut a canvis climtics peridics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés