Publicado 8/4/2019 17:09:44 +02:00CET

El Castell de Mur commemora el centenari de l'arrencament i venda de les primeres pintures del romnic catal

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Els fets van tenir lloc a la Collegiata de Santa Maria l'any 1919 i van suposar un punt d'inflexió en la preservació i la protecció de l'art a Catalunya

ACN

Castell de Mur.-El municipi del Castell de Mur (Pallars Juss) ha programat un seguit d'activitats per commemorar el centenari de l'arrencament i venda de les pintures de la collegiata de Santa Maria de Mur. Aquestes són considerades les primeres del romnic catal que es van arrencar. Els fets van tenir lloc l'any 1919 i van suposar un punt d'inflexió en la preservació i la protecció de l'art a Catalunya. Des d'aleshores segueixen al Museum of Fine Arts de Boston. Com a conseqüncia es va posar en marxa la Campanya de Salvament del Romnic Catal, en el marc de la qual els frescos de les esglésies del Pirineu van ser arrencats i dipositats a l'actual Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). És precisament grcies a aquesta campanya que el MNAC disposa d'una de les millors colleccions de pintura mural romnica a escala mundial. El tret de sortida a les activitats tindr lloc el dia 5 de maig.

El programa té com a tret de sortida el prxim 5 de maig, dia en qu la cannica celebra el seu aplec anual. Sota el títol 'Mur: cent anys de l'arrencament de les pintures', s'engloben una srie d'activitats que volen recordar els fets ocorreguts l'any 1919, quan es varen arrencar i vendre les pintures romniques de Santa Maria de Mur. Un grup de periodistes i operadors turístics nord-americans assistiran a l'aplec. Un altre acte destacat del programa és el debat entre Manel Vilar i Martí Gironell sobre les relacions entre colleccionistes i institucions en l'arrencament de pintures. Vilar és autor del llibre 'Lluís Plandiura. El gran Colleccionista', mentre que Gironell parla d'aquests fets en la seva novella 'Strappo'.S'ha programat també una exposició fotogrfica amb imatges originals de les pintures romniques de l'absis de Santa Maria de Mur i un seguit de jornades i visites tcniques que inclouran conferncies sobre histria de l'art, conservació, restauració i museografia de les pintures romniques. També es faran xerrades més divulgatives sobre la histria de l'arrencament de les pintures de Mur i les seves conseqüncies.HistriaL'estiu del 1919, el marxant d'art nord-americ Ignasi Pollak va comprar les pintures de l'absis de la cannica de Santa Maria de Mur, un pantocrtor del segle XII, al responsable de la parrquia. Tres experts italians les arrencaren a través de la tcnica de l'strappo, sent la primera vegada que es practicava aquest sistema a Catalunya. Per tal de facilitar-ne l'extracció i el trasllat a Barcelona, on les esperava el colleccionista Lluís Plandiura, van dividir les pintures en tres parts.El president de la Mancomunitat (Puig i Cadafalch), el pintor Joan Vallhonrat, el museleg Joaquim Folch i Torres, i el director de la secció d'Art Medieval i Modern de la Junta de Museus (Jaume Bofill), varen intentar evitar l'exportació de l'obra i fins i tot aturar-ne la venda, per no disposaven dels mecanismes legals necessaris.Dos anys més tard, Plandiura envi les pintures a Nova York. L'abril de 1921, van ser venudes en una subhasta que guany el Museum of Fine Arts de Boston, on segueixen avui dia. A la Collegiata s'hi pot veure una cpia, per la qual va ser necessari pagar drets de reproducció.

el més llegit

 1. 1

  Abascal utilitza una foto de l'atemptat d'ETA contra la caserna de Vic per dir que Iglesias és "un perill per a Espanya"

 2. 2

  Coronavirus.- ICL Iberia Súria & Sallent cancel·la el seu ERTO i reprèn la plena activitat

 3. 3

  Coronavirus.- Una escola dels Franqueses (Barcelona) és nega a obrir quan passi a fase 2

 4. 4

  Motor.- Uns 200 treballadors de Nissan tallen uns minuts la Gran Via a L'Hospitalet (Barcelona)

 5. 5

  Arturo San Agustín novel·la l'illa de Mallorca que ha viscut des dels anys 60 fins avui