Publicado 8/6/2019 19:01:11 +02:00CET

El Castell Monestir dEscornalbou es restaurar per a usos culturals

Lobra compta amb un pressupost d1,6 milions deuros i es finanar en un 75% amb l1,5% Cultural de lEstat

ACN

Riudecanyes.-El Castell Monestir dEscornalbou es restaurar per a usos culturals després que el Ministeri de Foment hagi confirmat una aportació d1,4 milions deuros a través del programa dajuts de l1,5% Cultural. Les obres, que tenen un pressupost global d1,6 milions, permetran rehabilitar lesglésia i les torres, laccés al recinte, la planta baixa de ledifici de la biblioteca i la planta noble, entre altres espais. Es tracta de la segona fase de millora del monument. La primera és en fase dexecució i ja ha perms portar laigua potable a lentorn del castell monestir. Per celebrar la fita, aquest dissabte sha realitzat una trobada entre vens dels set municipis que formen part de lantiga baronia dEscornalbou.

La segona fase dactuacions inclou la restauració de lesglésia i les torres del castell monestir, així com la rehabilitació de les golfes, coberta i canalització daigües pluvials de ledifici principal. També est prevista la substitució i millora de la illuminació interior per a optimitzar la visita cultural i leficincia energtica; i la restauració de laccés al recinte del castell monestir. A més es rehabilitar i reforar estructuralment la planta noble del castell monestir; i sarranjar la planta baixa de ledifici de la biblioteca per a aules i serveis culturals. Finalment, sarreglar ledifici destinat a lavabos i cafeteria, i es restaurar lermita de les Tres Verges. Arribada de laigua potableLa primera fase dels treballs de restauració est en marxa i porta per nom Operació Baronia dEscornalbou. El projecte est liderat per la Diputació de Tarragona i est cofinanat pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) amb una aportació de quasi 614.000 euros dun pressupost total del voltant d1,5 milions. Algunes actuacions daquesta primera fase ja han finalitzat. Un exemple és larribada de laigua potable procedent de lArgentera (Baix Camp). Per celebrar la fita, aquest dissabte sha celebrat la festa #EscornalbouReneix, i ha comptat amb la presncia de vens dels set municipis que conformaven la baronia: LArgentera, Colldejou, Duesaigües, Riudecanyes, Vilanova dEscornalbou -al Baix Camp-, Pradell de la Teixeta i la Torre de Fontaubella -al Priorat-. En la celebració, de carcter cultural, també hi han assistit el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibar. Altres actuacions que preveu la fase en execució són la restauració i millora dels senders de la Baronia dEscornalbou; lordenació de lentorn natural i patrimonial; la restauració puntual delements del patrimoni arquitectnic; i la interpretació dels elements naturals, patrimonials, arqueolgics i etnogrfics, així com accions deducació ambiental i jornades de sensibilització. Un tresor patrimonial i ruralEl Castell Monestir dEscornalbou i el seu entorn representen un tresor patrimonial i rural al Camp de Tarragona. La muntanya dEscornalbou ha estat histricament un mirador excepcional sobre la Mediterrnia. Restes neolítiques, iberes, romanes, musulmanes i cristianes posen de manifest que la muntanya ha estat habilitada al llarg dels segles, usada com a torre de guaita. El castell monestir va ser construt al segle XII fruit de la repoblació del territori arran de la conquesta cristiana.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés