Publicado 29/07/2019 07:03CET

Cases de colnies eduquen contra el malbaratament alimentari

Eix Estels arrenca una nova iniciativa amb la qual pretén arribar a 24.000 escolars cada any

ACN

Centelles.-Quatre cases de colnies catalanes han arrencat aquest 2019 una nova iniciativa per aconseguir que infants i joves aprenguin a evitar el malbaratament alimentari. Es tracta de les cases de colnies d'Eix Estels: el Mas Banyeres (Centelles), Can Miqueló (Sant Martí de Centelles); Can Vandrell (Sant Feliu de Buixalleu) i la Llobeta (Aiguafreda). Amb les mesures engegades, explica Susana Beltran, directora de Mrqueting d'Eix Estel, confien a conscienciar a prop de 24.000 escolars cada any. Durant les tres primeres setmanes del projecte la iniciativa ha aconseguit reduir un 35% els residus.

La iniciativa s'emmarca en el projecte Pesa i Pensa, que busca combatre el malbaratament alimentari. En el cas de les cases de colnies adherides, es busca "educar" a joves i infants durant la seva estada a les installacions. Primer de tot, explica Beltran, conscienciant-los i, després, facilitant-los els recursos.Les quatre cases de colnies disposen, al menjador, d'un moble-contenidor que diferencia entre orgnic menjable, orgnic immenjable i rebuig. La idea és que llencin les restes dels pats en el cubell corresponent. Després, els mateixos alumnes pesen cada cubell i anoten els resultats, que s'indexen en una base de dades "que ens permetr analitzar després com es poden reduir", diu la responsable d'Eix Estels. L'objectiu, preveuen, és "arribar a reduir fins a un 70% el malbaratament". Durant les tres primeres setmanes del projecte la iniciativa ha aconseguit reduir un 35% els residus.El proper pas és "aprofitar" al mxim els residus. Les installacions disposen de compostadores que permeten transformar els residus orgnics en compost. Són els mateixos escolars els que les hi dipositen. Després s'utilitza aquest compost per adobar el bosc de les cases de colnies. També l'aigua la reaprofiten. Amb la que no s'han begut durant els pats, reguen les plantes.Beltran explica que adapten l'activitat a l'edat dels grups, fins i tot dels més petits. "És important que els inculquem l'hbit de reciclar perqu quan son més grans sempre resulta és difícil", diu.390 escoles cada anyLa iniciativa va arrencar a les quatre cases de colnies el passat mes de maig i, durant l'estiu, es manté pels infants que hi fan estades. L'escola Aloma de Barcelona ha estat una de les primeres a participar-hi i dur-hi els alumnes de primria. Daniela Jiménez, alumna de l'escola, ressalta com ha aprs la importncia de reciclar "si volem tenir cura del medi ambient". També la seva companya d'aula, Mar lvarez, es mostra satisfeta amb el que ha aprs. Assegura que a casa ja reciclen, per que és important que a tothom se li expliqui la importncia de fer-ho. "Si no contaminem molt", afegeix.En el cas de les colnies escolars, l'aprenentatge no acaba aquí. Abans de la visita a la casa de colnies i a posteriori, a les aules es treballen continguts relacionats amb el reciclatge i el malbaratament alimentari.Les quatre cases de colnies d'Eix Estels reben anualment a 390 escoles, prop de 24.000 infants anuals. Davant l'elevat volum, apunta la responsable, "el gest d'educar-los pot marcar una gran diferncia".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés