Publicado 18/10/2020 15:57CET

El Canal d'Urgell modernitzarà un tram de la primera sèquia principal i aposta per plantar més arbres a les banquetes

Pla general dels assistents a l'assemblea general de regants dels Canals d'Urgell que s'ha fet al Teatre L'Amistat de Mollerussa per complir les mesures de seguretat, el 18 d'octubre de 2020. (Horitzontal)
Pla general dels assistents a l'assemblea general de regants dels Canals d'Urgell que s'ha fet al Teatre L'Amistat de Mollerussa per complir les mesures de seguretat, el 18 d'octubre de 2020. (Horitzontal) - Anna Berga (ACN)

L'assemblea de regants aprova impulsar una fundació per dinamitzar l'espai museístic ubicat a Mollerussa

ACN

Mollerussa.-L'assemblea general de regants dels Canals d'Urgell ha aprovat per unanimitat el projecte per millorar un tram d'un quilòmetre de la primera sèquia principal al seu pas pels termes de Penelles i Bellmunt d'Urgell, a la Noguera. Les obres, amb un pressupost d'1,1 MEUR, serviran per modernitzar i dotar de més capacitat aquesta part del canal, segons ha explicat el president de la comunitat, Amadeu Ros. També s'inclourà una partida per adequar la zona a nivell ambiental, amb la plantació d'arbres al costat de les banquetes. Els regants han aprovat aquest diumenge el pressupost de 8,3 MEUR per a l'any 2021. L'assemblea també ha aprovat els treballs per començar a redactar els estatuts de la nova fundació per dinamitzar el Museu de l'Aigua.

Enguany l'assemblea s'ha celebrat al Teatre L'Amistat de Mollerussa per tal d'assegurar el compliment de les mesures de seguretat.El president de la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell, Amadeu Ros, ha explicat que la millora d'aquest tram del canal permetrà solucionar els problemes de fugues d'aigua existents i també servirà per la modernització del regadiu a la zona. Els treballs, que ja han començat, també inclouen una partida per adequar la zona a nivell ambiental. En concret, aquesta adequació consistirà sobretot en plantar arbres al costat de les banquetes, amb el suport dels ajuntaments i d'entitats ecologistes.De cara l'any vinent, la comunitat de regants amb el suport de la Diputació de Lleida també preveu plantar arbres a les vores del Canal d'Urgell. En total, l'actuació es realitzarà al llarg d'una quarantena de quilòmetres de la infraestructura hidràulica a la comarca del Pla d'Urgell.L'assemblea aprova el pressupost de 8,3 MEUR per al 2021L'assemblea general de regants ha aprovat per unanimitat els comptes per l'any vinent, amb un total de 8,3 milions d'euros. Una altra de les obres previstes, a banda dels treballs a la zona de Penelles i Bellmunt d'Urgell, és el projecte de recreixement del canal a un tram de cinc quilòmetres al terme d'Agramunt (Urgell). "Aquesta era la part més important que ens quedava de recreixement", ha indicat Ros, que ha afegit que els treballs, amb un cost de 800.000 euros, permetran portar més aigua. Per altra banda, el pressupost també destinarà un milió d'euros a l'adequació i manteniment de les quatre sèquies principals de la infraestructura.Nova fundació per dinamitzar l'Espai Cultural del Museu de l'Aigua de MollerussaL'assemblea també ha aprovat els treballs per començar a redactar els estatuts de la nova fundació del Museu de l'Aigua, després de la dissolució del consorci que gestionava aquest equipament ubicat a la seu de la comunitat a Mollerussa. La nova entitat inclourà també un conveni amb el Consell Comarcal del Pla d'Urgell i altres ens comarcals dins de la zona que rega el canal. L'objectiu de tot plegat, segons Ros, és "potenciar més el museu i tot el que convingui", a més de facilitar que les empreses puguin fer aportacions a la fundació. També s'ha aprovat una inversió de 38.000 euros per adequar l'espai museístic.Campanya de reg "excel·lent"Amadeu Ros ha qualificat la recent acabada campanya de reg com una de les "més excel·lents". "Els tècnics havien de trucar als síndics perquè agafessin més aigua perquè a la primavera va ploure molt i l'aigua sobrava", ha explicat. Finalment, s'ha mostrat convençut que hi ha suficients reserves d'aigua per "garantir" la propera campanya.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés