Publicado 22/2/2019 12:39:49CET

El Canal d'Urgell espera definir el projecte de modernització aquest any i comenar obres al 2020

Agencia Catalana de Noticias
ACN

En parallel es vol fer una via verda turística a tots els canals de la xarxa on sigui possible, respectar l'arbrat i recuperar les casetes dels canalers

ACN

Mollerussa.-La Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell vol definir al llarg d'aquest any el pla director del projecte de modernització de la infraestructura. Així ho ha assenyalat el nou president dels regants, Amadeu Ros, que també ha dit que espera poder comenar les obres al 2020. La comunitat ja ha contactat amb el Departament d'Agricultura per tirar endavant el projecte que s'encarregar a Infraestructures i Ros ha demanat que es pugui engegar amb la modernització d'entre 10.000 i 12.000 hectrees. En parallel, també es vol fer una via verda turística al costat de tots els canals de la xarxa de regadiu on sigui possible, respectar l'arbrat i també recuperar les antigues casetes dels canalers.

El nou president dels regants de l'Urgell ha parlat d'aquests terminis durant la 18ena edició de la Jornada Reg i Futur que s'ha celebrat aquest divendres al Teatre de L'Amistat de Mollerussa. Ros ha explicat que la modernització del Canal d'Urgell ha de permetre regar al 'mxim de pressió natural' i el que no es pugui amb estacions de bombeig. L'objectiu és optimitzar la infraestructura gastant menys aigua i permetent la implantació de nous cultius i empreses a la zona.En aquest sentit, Ros considera que els regants no s'han de fer crrec del cost econmic d'aquesta modernització ja que el Canal d'Urgell 'no és un canal qualsevol' i per tant es tracta d'un 'projecte de país'. És per aix que una vegada estigui el projecte definit, els regants 'apretaran' a l'Administració perqu les obres comencin l'any que ve. Pel que fa al projecte de la via verda en parallel a les banquetes del canal, Ros ha dit que es preveu finanar amb fons europeus. En aquest sentit, l'alcalde de Mollerussa, Mar Solsona, ha indicat que l'impuls de les banquetes combina el foment del medi ambient amb el turisme i la salut. Així mateix, ha posat en valor el fet que hi ha entitats locals que hi treballen a favor. En referncia a la modernització, Solsona ha dit que confia que aquesta serveixi per fer 'canviar la percepció malintencionada' del malbaratament de l'aigua per part dels pagesos que reguen a manta.La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, destacat l'impuls de la institució amb el sector agroalimentari amb projectes com el de la finca d'experimentació de l'ametller a Maials que ara es complementar amb un projecte similar en el regadiu de l'olivera. L'rea regable dels Canals d'Urgell és de 70.000 hectrees repartides entre la Noguera, el Pla d'Urgell, l'Urgell, el Segri i les Garrigues. Amb el projecte de modernització es preveu que més de 51.000 hectrees es podrien regar per gravetat i evitar així el bombatge que comporta molt consum d'energia.