Publicado 04/11/2020 14:19CET

Can Ruti posa en marxa un projecte per simular infeccions de covid-19 en mini-òrgans dissenyats al laboratori

ACN

Barcelona.-El Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge de Catalunya (CMCiB), de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), ha iniciat un projecte amb organoids de pulmó i cervell dissenyats al laboratori, que permetran simular una infecció per covid-19 el més real possible. L’estudi es durà a terme amb virus obtinguts directament de pacients, una alternativa que substitueix els virus artificials i que reflecteix millor la realitat de la infecció. L’objectiu és estudiar com aquest virus afecta als òrgans humans i l’efectivitat de diversos fàrmacs per aturar la infecció. Es farà gràcies a l’ús de la Intel·ligència Artificial, que permetrà determinar el grau d’afectació dels mini-òrgans per la infecció i el paper dels fàrmacs en cada cas.

Amb aquest projecte, el CMCiB es posiciona com el segon centre de Catalunya on es treballa amb “virus reals” de SARS-CoV-2 i és un servei valuós que permet iniciar nous projectes al Campus Can Ruti encarats a buscar diagnòstics i tractaments contra la covid-19. "Ara, no només podem estudiar millor com es desenvolupa la infecció real sinó que estem preparats per treballar amb altres virus similars", explica el director del CMCiB i president del Comitè de Bioseguretat de l’IGTP, el doctor Pere-Joan Cardona.Laboratori per a la recerca en malalties infeccioses Els laboratoris de nivell 3 de contenció biològica (NCB3) estan adaptats per a que el personal investigador pugui treballar amb certs agents biològics que causen malalties infeccioses en l’ésser humà, especialment amb major risc de difusió d’aerosols, com el SARS-CoV-2. L’espai NCB3 del CMCiB, que ja acollia estudis –centrats principalment en sida i tuberculosi–, ara ha fet un pas més per adaptar les instal·lacions i poder treballar amb virus actius de SARS-CoV-2, per exemple, incorporant respiradors autònoms al vestuari dels investigadors.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés