Borràs culmina amb l'Arxiu Comarcal de l'Alta Ribagorça un sistema "fonamental" per a la preservació de la memòria

Publicado 2/3/2019 15:24:48CET

La consellera presenta al Pont de Suert el projecte executiu de l'arxiu comarcal, que costarà poc més d'un milió d'euros

ACN

Barcelona.-La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha presentat aquest dissabte el projecte executiu de l'Arxiu Comarcal de l'Alta Ribagorça, que estarà al Palau Abacial del Pont de Suert i hauria d'obrir portes l'any 2021. El de l'Alta Ribagorça serà el projecte que culmini el sistema d'arxius de Catalunya, que la consellera ha destacat que és "fonamental en la preservació de la memòria". "Som aquí per poder culminar un sistema d'arxius a Catalunya que es va dissenyar ja en època republicana i justament amb aquest arxiu de l'Alta Ribagorça es veurà completat un projecte que és necessari per al país", ha dit Borràs. Cultura està tramitant ara el conveni per a la construcció, que un cop aprovat, permetrà a l'Ajuntament de Pont de Suert iniciar els tràmits per a la licitació de les obres de construcció i equipament de l'arxiu.

L'import de les obres es preveu en 1.096.624 euros. La superfície total de l'edifici rehabilitat és de 330,99 metres quadrats i la superfície construïda de 600,88 metres quadrats. L’edificiEl nou Arxiu Comarcal es situarà a l’antic Palau Abacial del Pont de Suert, al carrer del Pont. Es tracta d’un edifici d’origen al casc antic de la vila que compta amb un campanar, dintre de la façana que configura el poble a la vora est del riu Noguera Ribagorçana. Aquest campanar, encara que en diferents edificacions, formava part de l’església vella del poble. Així, tots dos edificis i l’espai entre ells configuraven la dotació religiosa de la vila medieval del Pont de Suert. A principis d’aquest segle es construeix la nova biblioteca municipal, situada al sud del Palau Abacial, conformant una plaça en la qual convergiran arxius i biblioteca. Amb la seva rehabilitació i la instal·lació de l’Arxiu Comarcal, els tres edificis configuraran el nucli cultural del poble.La xarxa A tot el territori, la Xarxa d'Arxius Comarcals de Catalunya (XAC) comptarà amb una superfície construïda de 50.000 metres quadrats, i ofereix un servei a la ciutadania i a les administracions. En total, ara hi ha 38 arxius i 2 dipòsits externs que custodien més de 120 quilòmetres de documents i uns 15.000.000 milions de documents digitalitzats. Hi ha prop de 3 milions de documents consultats anualment i una oferta d’activitats de difusió que compta amb uns 60.000 assistents anuals.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.