Publicado 24/05/2019 11:21

Bellvitge duplicar en dos anys el nombre de cirurgies robtiques grcies a la incorporació d'un segon robot

S'utilitzar per a ginecologia, urologia, otorinolaringologia, cirurgia torcica i cirurgia general i digestiva

ACN

L'Hospitalet de Llobregat.-L'Hospital de Bellvitge ha incorporat aquest mes de maig un segon robot Da Vinci i duplicar en dos anys el nombre de cirurgies robtiques, de 275 el 2018 a 575 el 2020. Aquest segon robot s'utilitzar per a les especialitats de ginecologia, urologia, otorinolaringologia, cirurgia torcica i cirurgia general i digestiva. L'ús d'aquesta tecnologia redueix l'estada mitjana del pacient i incrementa la seguretat. Bellvitge va ser pioner amb l'adquisició d'un primer robot fa deu anys. L'abordatge robtic est especialment indicat per a patologies com el cncer de prstata en pacients joves, el cncer de pulmó, el cncer oral o les cirurgies del sol pelvi. També s'han fet transplantaments renals (de donant viu i de donant cadver) amb robot.

El desembre del 2018 va portar a terme per primera vegada a l'Estat un transplantament de ronyó d'un donant cadver amb cirurgia robtica. En l'mbit dels transplantaments, la robtica s'escull en aquells casos en qu l'operació pot presentar especials dificultats, com ara quan el receptor és obs. El programa de cirurgia robtica va comenar a l'Hospital de Bellvitge l'octubre del 2009 amb una extirpació de prstata, la intervenció en qu hi ha més evidncia científica dels beneficis de l'ús de robot, ja que els nivells de preservació de la continncia urinria i de la funció erctil són superiors al 80%. Des de llavors, el servei d'Urologia ha portat a terme ja més de 500 intervencions amb el Da Vinci. El robot quirúrgic Da Vinci és un sistema amb braos articulats controlats pel cirurgi des d'una consola amb visió tridimensional, amb el qual es pot practicar una cirurgia mínimament invasiva. El sistema permet una precisió millimtrica en poder ampliar els moviments del cirurgi, evitant per complet el tremolor de la m, una prestació molt útil en aquelles intervencions en qu la precisió marca la diferncia. L'estada hospitalria dels pacients és més curta, tenen menys molsties i dolor postoperatori, així com cicatrius més petites, menor risc d'infecció, menys prdua de sang i una recuperació més rpida. Es calcula que l'estada a l'hospital es redueix fins a 2,5 dies, molt inferior a la setmana que es requereix en una cirurgia oberta. Bellvitge ha donat suport a altres hospitals de l'Institut Catal de la Salut (ICS) que han posat en marxa la cirurgia robtica més recentment, com Can Ruti, el Joan XXIII i el Trueta, així com altres centres d'Espanya i Portugal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés