Publicado 12/04/2015 15:30

Batlle: "El jihadisme és una amenaça amb la que haurem de conviure"

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El director dels Mossos afirma arran de la darrera desarticulació d'una presumpta cèl·lula terrorista "que no hi havia cap element d'alerta més enllà de la de caràcter general"

Barcelona (ACN).-

El director general dels Mossos d'Esquadra ha assenyalat aquest diumenge a l'espai 'L'Entrevista' del canal 3/24 que el terrorisme d'arrel islàmica "ha arribat per estar-s'hi a Occident" i que "és una amenaça amb la que haurem de conviure". Ha defugit, però, de l'alarmisme, malgrat que ara el nivell d'alerta és de 4 sobre 5 després de l'atemptat a París. "No hi havia cap element d'alerta més enllà del de caràcter general", ha dit en referència a l'augment de presència policial a Barcelona per Setmana Santa i per la desarticulació el passat 8 d'abril d'una presumpta cèl·lula jihadista a diversos indrets de Catalunya.En aquesta operació, iniciada fa 13 mesos i tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional, es va saldar amb onze detinguts a les localitats de Terrassa (6), Sabadell (1), Sant Quirze del Vallès (1), Barcelona (2) i Valls (1). Hi van participar un total de 360 agents i no va haver-hi en cap moment "precipitació" per actuar. És més, el director dels Mossos ha dit que el 'pròleg' de l'operació va produir-se al desembre quan es van interceptar a la frontera entre Bulgària i Turquia tres ciutadans de Terrassa i Monistrol de Montserrat que eren de la mateixa cèl·lula.

Tal com va subratllar dimecres el conseller d'Interior Ramon Espadaler, un dels fets significatius és que el grup tenia "la voluntat d'atemptar al territori". També ha ressaltat que entre les persones detingudes - 5 marroquins, 5 de nacionalitat espanyola i 1 de nacionalitat paraguaiana-, hi havia persones que s'havien convertit a l'Islam i que havien agafat el camí més radical. És a dir, "conversos" de famílies espanyoles -i catalanes- sense cap ascendència musulmana els quals s'havien convertit a aquesta religió. Batlle ha matisat, però, que el fet de convertir-se a una altra religió és una acció que "no s'ha de criminalitzar" en sí mateixa.

Sobre la tasca conjunta amb altres institucions i cossos policials, Albert Batlle ha dit que amb el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) hi ha "molt bona col·laboració", com també hi ha amb el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil. L'únic serrell pendent seria, per a Batlle, millorar la fluïdesa i afavorir una comunicació més directa entre els serveis d'intel·ligència de la policia catalana amb altres policies i agències de seguretat d'arreu del món. "Aquí hi hagut històricament reticències de l'estat espanyol que crec que cal remoure", ha apuntat. Preguntat sobre si el procés pot haver condicionat aquesta fluïdesa, el director dels Mossos ha indicat que "no hauria de ser així". "L'actuació policial hauria d'estar a banda del debat partidista", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés