Publicado 14/03/2019 20:40CET

Barcelona tindr 50.000 vehicles menys l'1 de gener del 2020 amb la Zona de Baixes Emissions permanent

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'objectiu és que el 2014 deixin de circular 125.000 cotxes per contribuir a reduir un 30% la contaminació

ACN

Barcelona.-La implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) permanent, prevista per l'1 de gener del 2020, suposar que deixin de circular els 50.000 vehicles més contaminants. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha explicat que l'objectiu per reduir la contaminació a la ciutat és que el 2024 hi hagi 125.000 vehicles menys que en actualment. Aquest dijous s'ha celebrat la setena reunió de la Taula contra la contaminació de l'aire, que ha posat en marxa la creació d'un grup de seguiment de l'ordenana per establir els detalls d'aquesta mesura i iniciar un procés participatiu. Entre els aspectes que queden per debatre hi ha quants dies es permetr la circulació de vehicles sense etiqueta per usos puntuals, si la tarda del divendres formar part de l'horari restringit i si la mesura ha d'afectar de la mateixa manera als vehicles professionals que a la resta.

A partir de l'1 de gener del 2020 es restringir l'accés a la ZBE a totes les tipologies de vehicles a motor sense el dispositiu ambiental. Les excepcions seran pels vehicles de persones amb moblitat reduda, serveis d'emergncies i serveis assistencials. Es concediran autoritzacions puntuals a vehicles especials i altres permisos diaris especials. En principi l'horari d'aplicació ser els dies laborables, de dilluns a divendres, de les set del matí a les vuit del vespre. La circulació ser lliure les nits, els caps de setmana i festius.El sistema de control d'aquesta mesura estar format per un sistema tecnolgic compost d'un conjunt de cmeres amb un sistema de reconeixement automtic de matrícules. Inicialment hi haur 78 cmeres a Barcelona, que s'afegeixen a les 60 cmeres dels altres municipis de la ZBE i que es podria ampliar en funció de les necessitats fins a les 160. Aquestes cmeres estaran ubicades en punts interiors del ZBE incloses les sortides de les rondes.La Zona de Baixes Emissions té una superfície de 95 km2 que inclou Barcelona i mbits dels municipis circumdants a les rondes de Sant Adri del Bess, L'Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Cornell de Llobregat. El barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes i la Zona Franca industrial no s'inclouen en aquesta zona.Amb la implantació de la mesura Barcelona s'incorpora al grup de les més de 300 ciutats europees que tenen mesures similars com Berlín, Londres o Brusselles.Una mesura clau per l'Ajuntament de BarcelonaAquesta és una de les mesures clau de l'Ajuntament de Barcelona per avanar vers el compliment de les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut i forma part del compromís establert amb la Unió Europea per reduir els índexs de contaminació de la conurbació urbana de Barcelona, que es troben per sobre del llindar establert per les normatives europees. Amb aquesta mesura el consistori calcula que es reduir la contaminació de l'aire un 15%, en funció del contaminant, a les zones amb més trnsit i que la millora per la salut dels ciutadans ser immediata. Segons l'Agncia de Salut Pública de Barcelona la contaminació provoca més de 350 morts prematures a l'any i afecta especialment el desenvolupament cognitiu 200.000 menors de 14 anys.En aquest moment el 20% dels vehicles no disposen del distintiu ambiental de la Direcció General de Trnsit a la base de dades de la DGT. Segons un estudi de l'Ajuntament del total del trnsit motoritzat a la ZBE el 57% dels vehicles són turismes, el 13% furgonetes, l'11,5% motos i un 10% taxis. El 55 dels vehicles no estan censats a la ciutat i el 64% es propulsen amb disel.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés