Publicado 30/09/2020 17:06CET

Barcelona supera el primer tràmit per a la transformació urbanística del 22@

S'obre el període d'al·legacions al nou planejament, que aposta per reequilibrar l'ús d'habitatge i activitat econòmica

ACN

Barcelona.-Barcelona ha superat aquest dimecres el primer tràmit per a la transformació urbanística que preveu un 22@ "més inclusiu". La comissió d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha aprovat en una sessió extraordinària la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) per fer al 22@ un nou planejament urbanístic amb més habitatge. L'inici de la tramitació s'ha aprovat amb els vots a favor de BComú, PSC i ERC i l'abstenció de la resta de grups -JxCat, Cs, PP i BCanvi-, que han demanat tenir més informació abans de l'aprovació definitiva del nou pla. Amb el primer tràmit superat, s'obre ara un període de dos mesos per presentar al·legacions i el govern municipal espera generar consens i que el ple ho aprovi a la primavera.

Tot i el vot favorable del grup, ERC ha advertit que d'aquí a l'aprovació definitiva el seu sentit del vot podria canviar. Els republicans demanen, per exemple, un calendari d'implementació per a l'Oficina del 22@, mesures addicionals per a la protecció del patrimoni o saber com es començarà i en quines etapes es durà a terme la implantació de zones verdes.Un 22@ més "inclusiu"La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, ha agraït l'acord amb ERC i l'abstenció de la resta de grups. "Hi ha molt per fer", ha admès, assegurant que hi haurà marge per treballar la proposta amb tots els grups i actors involucrats. L'objectiu del govern és anar cap a un 22@ "més inclusiu, productiu i sostenible que respongui a un model de ciutat mixta i amb qualitat ambiental que potencia l'activitat econòmica i la vida quotidiana". Per fer-ho, la proposta es basa en tres eixos: estructurar i ordenar els espais lliures i els usos que hi ha; consolidar i protegir l'habitatge, teixit industrial i patrimoni existents, i transformar els àmbits pendents de desenvolupar."Plantegem equilibrar usos i que el pes de l'habitatge sigui superior", ha recordat Sanz. Més habitatgeAmb la revisió del planejament del 22@, el potencial d'habitatges protegits es dobla respecte l'any 2000 i passa dels 5.200 inicials a 10.100. Tenint en compte els que ja s'han desenvolupat, això suposa laconstrucció de 6.400 nous habitatges assequibles.La reserva de nou habitatge lliure també creix fins als 1.400 pisos. Són, doncs, 7.800 habitatges nous, dels quals el 80% són protegits, i el 30% són de lloguer. Alguns grups municipals han considerat que un 30% de reserva per al lloguer és un percentatge baix i consideren que hi hauria d'haver més pisos de lloguer assequible.Diversificar l'activitat econòmicaD'altra banda, es preveuen agilitzar els tràmits per activar el gairebé un milió de m2 de sostre per a empreses i activitat econòmica que queda per desenvolupar i que permetrà generar uns 60.000 llocs de treball. Al nou planejament s'actualitzen també els usos admesos i a les activitats d’ara s'hi sumen les vinculades a l'economia verda i circular, l'economia social i solidària i la indústria 4.0.Més eixos verdsEl document presentat pel govern també fixa que un de cada tres carrers horitzontals i verticals passaran a ser una xarxa d'eixos verds on el 70% de l'espai es destinarà al vianant i vegetació, en lloc del 40% actual. El model a seguir és el de l'actual carrer Cristòbal de Moura. A més, hi haurà carrils bici a tots els vials que formen part de la xarxa bàsica.Nova oficinaAl 22@ hi queda per desenvolupar un 37,2% de la superfície. Per facilitar-ne la transformacióurbanística, també s'agilitzarà la gestió de les llicències i els plans derivats per reduir fins a dos anys els terminis de tramitació.Per garantir que el pla es fa de forma àgil, una oficina tècnica de gestió pública centralitzarà tota la informació urbanística, econòmica i sociocultural relacionada amb el 22@.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés