Publicado 09/10/2019 08:27CET

Barcelona ser la Capital Mundial per a lAlimentació Sostenible el 2021

El Pacte de Mil posa en valor el paper estratgic de les ciutats en el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles

ACN

Barcelona.-Barcelona acollir la cimera internacional del pacte de Mil en convertint-se en la Capital Mundial de lAlimentació Sostenible per a lany 2021. El nomenament sha fet en el marc de la trobada que les ciutats signants del 'Milan Urban Food Policy Pact' estan mantenint aquests dies a Montpellier. Barcelona és signatria del Pacte de Milan des de 2015, que agrupa 200 ciutats que es comprometen a desenvolupar models agroalimentaris sostenibles, justos i sans. La candidatura de Barcelona es basa en tres eixos clau: promoure dietes saludables, sobretot en el cas de la infncia, plantejar lalimentació sostenible com una oportunitat econmica per al comer de proximitat i la pagesia, i remarcar el seu vessant com a estratgia per lluitar contra el canvi climtic.

La celebració de la capitalitat de Barcelona posar mfasi en el moment de conscienciació sobre el canvi climtic que sest produint tant a nivell internacional com a nivell de ciutat, tenint present que aquesta capitalitat es produir amb posterioritat a la Cimera del Canvi Climtic de Nacions Unides que tindr lloc a Glasgow lany 2020. Es vincula també amb molts dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de lAgenda 2030.En els propers dos anys, Barcelona continuar preparant la seva candidatura a través d'un espai de coordinació política en qu participaran les rees de Política Alimentria, Comer i Mercats, Ecologia, Salut i Drets Socials, i Agenda 2030 i espais de participació amb la ciutadania. Aquest equip treballa també en el marc del Pla Estratgic Metropolit per tal de donar una dimensió metropolitana al projecte.La designació de Barcelona com a Capital Mundial per a lAlimentació Sostenible té el seu element central en lorganització de la 'Trobada Mundial dAlcaldes del Pacte de Polítiques dAlimentació Urbana de Mil'. La proposta de la ciutat és que la trobada tingui lloc a labril de 2021 sota el lema 'Resilincia creixent: Societats dAlimentació Sostenible per abordar lEmergncia Climtica'.La regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, ha remarcat que lalimentació té un impacte "molt important" en la salut i en la incidncia de patologies com obesitat, diabetis o cardiovascular, i fer front a aquestes polítiques alimentries també ha dajudar molt a millorar la salut dels vens. A més, ha afegit que la producció daliments té un gran pes en lefecte hivernacle, i cal tenir en compte aquest aspecte en el moment d'emergncia climtica actual. Entre un 15% i un 16% dels adolescents a Barcelona assisteixen als centres educatius sense haver esmorzat i un 10% dels infants dentre 3 i 4 anys pateixen obesitat infantil. Aquesta xifra varia notablement segons el districte de procedncia. A Ciutat Vella la incidncia és del 18,5% mentre que a Sarri- Sant Gervasi és del 5,6%.Daltra banda, segons dades de lOmnibus Municipal del 2018, un 91,5% dels ciutadans té en compte la proximitat del producte, un 55,5% si és de venda directa de pags, i un 54,2% si és ecolgic.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés