Publicado 20/01/2018 22:43

Barcelona recordarà les víctimes de l'Holocaust amb un mural i una conferència del director del Memorial d'Auschwitz

Les activitats tindran lloc entre el 23 i 25 de gener i estan organitzades per l'Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (EUROM)

ACN

Barcelona.-El pròxim 27 de gener es commemora arreu del món el Dia Internacional per les Víctimes de l'Holocaust. Barcelona se suma a aquest recordatori organitzant diverses activitats coordinades per l'Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la UB (EUROM). Entre aquestes, un gran mural que es crearà a la Plaça del Rei els dies 23 i 25 de la mà de l'artista urbà Roc Blackblock amb la col·laboració d'estudiants de l'Institut Moisès Broggi . Un mural inspirat en la novel·la gràfica 'Maus', d'Art Spiegelman i que posteriorment s'exposarà al Museu d'Història de Barcelona (MUHBA). El museu acollirà també, el 24 de gener a les set de la tarda, una conferència a càrrec del director del Museu i Memorial d'Auschwitz-Birkenau, Piotr Cywinski, xerrada que anirà seguida d'un debat.

Promogudes pel Comissionat de Programes de Memòria de l'Ajuntament en col·laboració amb el Museu d'Història de Barcelona, les propostes de l'EUROM emfatitzen, tal com apunta en un comunicat l'Ajuntament de Barcelona "la responsabilitat compartida i la importància de l'educació sobre el genocidi per fomentar el rebuig a totes les formes de discriminació, violència i antisemitisme".La plaça del Rei es convertirà, els dies 23 i 25 de gener, en un taller artístic escenari de la realització d'un gran mural en homenatge a totes les víctimes de l'Holocaust i dedicat als deportats i deportades als camps nazi. L'obra serà plasmada per l'artista urbà Roc Blackblock amb la participació de 12 estudiants del Batxillerat Artístic de l'Institut Moisès Broggi. El mural es farà sobre un suport modular i quedarà exposat entre els dies 27 de gener i l'11 de febrer a la Capella de Santa Àgata del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA). La creació del mural està inspirada per la novel·la gràfica 'Maus', d'Art Spiegelman, "un referent de l'art com a vehicle per a la recuperació de la memòria històrica i col·lectiva", en paraules de l'artista. La proposta parteix d'una barreja d'elements icònics, artístics, testimonials, documentals i evocatius de la multiplicitat de víctimes del genocidi amb la preocupació de transmetre la memòria de l'Holocaust a les noves generacions. El projecte està dirigit per Jordi Guixé, director de l'EUROM, i comissariat per Núria Ricart, professora de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Conferència del director del Museu i Memorial d'Auschwitz-BirkenauUn altre dels actes destacats de la programació és la conferència 'Auschwitz: entre la memòria i la responsabilitat', que impartirà el director del Museu i Memorial d'Auschwitz-Birkenau, Piotr Cywinski. Doctor en humanitats i historiador medieval, Cywinski és també president i cofundador de la Fundació Auschwitz-Birkenau i té una llarga trajectòria en l'educació sobre l'Holocaust. Entre els anys 2005 i 2014 va exercir de vicepresident del Consell del Centre Internacional d'Educació sobre Auschwitz i l'Holocaust.La conferència se celebrarà el pròxim 24 de gener a les set de la tarda a la Sala Martí l'Humà del MUHBA i serà seguida de debat. L'assistència és gratuïta però es recomana inscripció prèvia. El Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust es commemora cada 27 de gener, coincidint amb la data de l'alliberament del camp de concentració nazi d'Auschwitz-Birkenau l'any 1945. La commemoració de l'efemèride la va establir al 2005 l'Assemblea de les Nacions Unides.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés