Publicado 22/10/2019 10:37CET

Barcelona prohibeix durant un any obrir nous locals de joc i apostes per preservar la salut i evitar addiccions

L'Ajuntament redactar un pla d'usos per regular la implantació d'aquests establiments on apostar pel decreixement

ACN

Barcelona.-El govern de Barcelona ha prohibit durant un any obrir nous locals de joc i apostes mentre inicia la redacció d'un pla d'usos per regular aquesta qüestió. L'objectiu és preservar la salut i evitar addiccions. La suspensió afecta també les llicncies d'obres d'ampliació o d'obertura. A Barcelona hi ha 53 locals d'aquest tipus: 35 salons de joc, 17 bingos i 1 casino. El nou pla apostar pel decreixement: quan se'n tanqui un no se'n podr obrir un altre. S'evitar que estiguin a prop d'equipaments sensibles, com centres docents i sanitaris. La comissió de govern també ha aprovat prohibir la publicitat o patrocini d'aquests negocis a la xarxa de Transports Metropolitans de Barcelona, la via pública o les activitats que es facin a la ciutat.

També s'han acordat altres mesures, com ara impedir l'accés a pgines de joc online des de les dependncies municipals. S'introduiran clusules específiques en els contractes i les convocatries de subvencions perqu les entitats i les empreses tinguin plans o mesures per combatre les addicions que poden comportar riscos per a la salut i prdua de professionalització dels treballadors. Entre aquestes mesures s'inclouran la inhibició de la connexió a pgines de cases de joc online o bé actuacions de sensibilització per a la prevenció de les addiccions.L'Ajuntament també ha aprovat crear programes de prevenció dirigits específicament a totes les escoles, interpellant el conjunt de la comunitat educativa: infants, adolescents i pares i mares.El consistori demana a la resta d'administracions que la publicitat del joc tingui el mateix tractament que l'alcohol i el tabac, prohibint-la en horaris de protecció infantil a la rdio i a la televisió. Segons estudis del Ministeri de Sanitat, un 60,2% de la població espanyola entre 15 i 64 anys va jugar a jocs amb diners durant l'any 2017, ja fos presencialment (59,5%) o bé online (3,5%). Més concretament, el 0,4% de la població entre aquestes franges dedat va desenvolupar un joc problemtic (el 0,8% en el cas dels homes i un 0,1% en el cas de les dones), la qual cosa equival a unes 20.000 persones en el cas de Catalunya.El joc en línia és més freqüent entre els joves, amb una important diferncia per sexes. En concret, el 6,4% de la població entre 14 i 18 anys afirma que juga diners a través dInternet (un 10,2% en el cas del nois i un 2,5% en les noies). Aquesta taxa dapostar diners samplia fins al 13,6% en jocs fora dInternet (21,6% de nois i 5,4% de noies). Així doncs, els homes joves són els que es troben en una posició de major risc de desenvolupar un trastorn del joc, ats que aquesta problemtica és entre dues i quatre vegades més freqüent entre joves de 12 a 17 anys que entre la població adulta.Segons les dades de la Direcció General dOrdenació del Joc, que pertany al Ministeri dHisenda, el nombre de persones registrades per jugar online a lEstat ha augmentat exponencialment, en passar de 637.000 persones lany 2013 fins a les 1,47 milions de persones registrades lany passat. El desenvolupament dun trastorn del joc comporta una major probabilitat de desenvolupar quadres psicopatolgics com ara depressió i ansietat, així com també consum de substncies (tabac, alcohol i altres drogues), i especialment en edats adultes es relaciona amb problemes econmics i interpersonals, tant familiars com laborals.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés