Publicado 09/01/2019 13:46

Barcelona expedienta 14 propietaris d'habitatges que porten buits més de vuit mesos

Agencia Catalana de Noticias
ACN

En un any l'Ajuntament ha inspeccionat 1.500 dels 16.000 pisos de protecció oficial de la ciutat

ACN

Barcelona.-L'Ajuntament de Barcelona té en marxa 13 dels 14 procediments sancionadors que ha obert contra els propietaris de pisos de protecció oficial, els anomenats HPO, en detectar que porten entre vuit mesos i dos anys sense viure-hi i que els mantenen buits o bé els lloguen a un preu per sobre del que permetria l'Agncia de l'Habitatge de Catalunya. El regidor d'Habitatge i Rehabilitació, Josep Maria Montaner, ha explicat que durant l'any 2018 s'han visitat 1.500 dels 16.000 habitatges i fruit d'aquestes inspeccions s'han incoat quatre expedients a Nou Barris, tres a Sant Martí, tres més a Ciutat Vella, dos a Horta-Guinardó i un cas a Sants Montjuc i l'Eixample. L'expedient d'un pis del carrer Doctor Aiguader de la Barceloneta ja s'ha resolt. Els propietaris, que no hi vivien i el llogaven a un preu que el consistori considera alt, hauran de pagar una sanció de 180.000 euros més els 16.048 euros que han cobrat del lloguer.

Les visites als pisos de protecció oficial, que s'han iniciat amb els pisos de protecció oficial que estan més a prop d'arribar al termini de 20 o 30 anys en qu acaba aquesta protecció i es podrien vendre, es duen a terme per part de l'Ajuntament de Barcelona en motiu d'un programa d'inspecció i control del parc d'habitatges de protecció oficial "indit fins ara a Catalunya", ha indicat Muntaner. Ha explicat que el consistori ho pot fer després d'un conveni amb la Generalitat de Catalunya.Quan es detecten pisos que porten buits entre vuit mesos i dos anys, l'Ajuntament inicia un seguit de diligncies prvies, per intentar localitzar els propietaris d'aquests habitatges i per determinar per quines circumstncies els habitatges es troben buits, ja que és obligatori que es destinin a residncia habitual de les persones que en són adjudicatries i propietries. Només en casos excepcionals, i de manera transitria, si els adjudicataris acrediten la impossibilitat d'utilitzar l'habitatge per viure-hi, se'ls pot autoritzar a no viure-hi i fins i tot a llogar-lo, per el preu, en aquest cas, l'ha de fixar l'Agncia de l'Habitatge de Catalunya.Les sancions que preveu la normativa per l'incompliment d'aquestes normes són d'entre 90.001 i 900.000 euros. Muntaner ha insistit en que la voluntat de l'Ajuntament de Barcelona no és recaptatria, sinó que el que es pretén és que els habitatges que es trobin buits tornin a recuperar el seu ús social.Protecció oficial indefinidaMuntaner ha lamentat que altres municipis de Catalunya no facin aquestes inspeccions. Ha recordat que és competncia de la Generalitat de Catalunya, per s'ha preguntat "qu passa amb els milers d'habitatges HPO". Ha indicat que són molt pocs els Ajuntaments que s'hi han posat des de fa un any, per que fins ara no s'havia fet enlloc un "control sistemtic" del parc d'habitatge protegit, i fins aquest moment només s'havien imposat sancions per denúncies.El regidor ha destacat que "la prdua del rgim de protecció de l'habitatge construt amb finanament públic s'hauria d'acabar", per evitar la prdua del parc destinat a polítiques socials i per contribuir a complimentar el principi legal de solidaritat urbana que exigeix el destí a aquest fi del 15% del toral dels habitatges principals existents a Barcelona. D'aquesta manera els habitatges de protecció oficial ho serien de manera indefinida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés