Barcelona acorda aplicar un recàrrec d'un màxim de 4 euros per pernoctació i creuerista a la taxa turística

Publicado 30/9/2019 10:27:52CET
Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

L'Ajuntament vol destinar l'import recaptat a millorar el control sobre els pisos turístics i els barris més afectats per la pressió

ACN

Barcelona.-Barcelona ha acordat aquest dilluns aplicar un recàrrec d'un màxim de 4 euros a la taxa turística vigent, que actualment va de 0,9 fins a 2,25 euros per pernoctació en hotels, pensions, habitatges turístics o creueristes. Així ho han acordat els grups del govern municipal -BComú i PSC-, JxCat i ERC, arran d'una proposta presentada pels republicans. Per apujar la taxa a Barcelona, però, cal que es modifiqui la llei de l'Impost sobre Estades en Establiments Turístics. Per això, el text acordat pels grups insta la Generalitat a traslladar al Parlament una proposta de modificació de la llei.

L'Ajuntament vol destinar l'import recaptat amb l'aplicació del recàrrec a millorar el control sobre els pisos turístics, la qualitat de vida dels residents dels barris més afectats per la pressió turística i afavorir escenaris que permetin millorar la desconcentració turística.El ple aprovarà el text acordat pels quatre grups municipals aquest dilluns. Des de BComú, el regidor Jordi Martí ha expressat que esperen que es pugui tirar endavant el 2020 i ha assegurat que està "convençut" que l'eina fiscal serà "importantíssima".Des d'ERC, han celebrat l'acord i han recordat que la recaptació dependrà de les ordenances municipals. "El que demanem és la possibilitat d'imposar un recàrrec de fins a 4 euros per pernoctació i creuerista", ha dit el regidor Miquel Puig, matisant que les tarifes finals dependran del que s'aprovi més endavant al ple municipal."Esquerra no vol ni menys turisme ni més turisme, el que vol és millor turisme, un turisme que contribueixi més a finançar els costos de la ciutat on vénen a gaudir".Per altra banda, Puig ha reconegut que és "normal" que un sector s'hi oposi però ha argumentat que els impostos són "el preu" per viure "en civilització".El regidor del PSC Xavier Marcé, per contra, ha insistit que caldrà "cercar la complicitat de tots els operadors i creueristes" i ha assenyalat que ha de ser vist com una aportació que afavoreixi el model turístic de la ciutat.Des de JxCat, Elsa Artadi ha celebrat "superar un debat estèril" i creu que el recàrrec tindrà un "impacte positiu" en la ciutat de Barcelona, que té una "casuística molt especial" en relació al turisme.