Balsareny, Sant Fruitós i Rajadell tripliquen l’índex de recollida selectiva amb la instal·lació de contenidors tancats

Agencia Catalana de Noticias
ACN
Publicado 13/3/2019 17:39:53CET

La prova pilot als tres municipis fa passar el nivell de reciclatge del 27% al 79%

ACN

Rajadell.-El nou sistema de contenidors tancats que s’ha implantat a Balsareny, Sant Fruitós de Bages i Rajadell ha donat un tomb de 180 graus als nivells de reciclatge dels tres municipis. En els tres primers mesos de prova pilot, el nivell de recollida selectiva ha passat del 27% de mitjana al 79%. D’aquesta manera, si bé fins ara es portava a l’abocador tres quartes parts d’allò que anava a la brossa, ara el percentatge és radicalment a la inversa. En un comunicat, el Consorci del Bages per a la gestió de residus assenyala que l’augment més important s’ha donat a la fracció orgànica, que ha passat de l’11% al 42%.

A finals de novembre es va posar en funcionament una prova pilot que consistia a implantar un nou model de recollida per augmentar la separació dels residus a la llar. A la pràctica, el contenidor de resta només s’ha pogut obrir un dia a la setmana amb una targeta personalitzada, mentre que el contenidor de l’orgànica s’ha pogut obrir cada dia, també utilitzant la targeta. Els contenidors d’envasos, vidre i paper continuen essent de lliure accés, com fins ara. Rajadell és el municipi on la selectiva ha obtingut un major percentatge, amb un 83%, mentre que Balsareny té un 80% i Sant Fruitós un 77%.La fracció que ha tingut el creixement més important ha estat l’orgànica. Si bé abans només un 11% corresponia a aquesta fracció ara la xifra ha augmentat fins al 42%. La fracció orgànica que es recull va a la planta de compostatge del Parc ambiental de Bufalvent, on es transforma en compost. Del total recollit en aquests municipis, un 21% correspon a la resta; un 42% a l’orgànica; un 15% al vidre (abans era un 5%); un 12% als envasos (que eren un 6%); i un 10 % al paper (que abans també era un 5%).L’objectiu inicial era arribar a un mínim del 60% de recollida selectiva, que és la xifra que la normativa marca que s’ha aconseguir l’any 2020, però aquest objectiu ja s’ha aconseguit en escreix en els tres mesos de funcionament. Actualment, els municipis consorciats -Bages i una part del Moianès- tenen la recollida selectiva estancada per sota del 40%, comptant les aportacions als contenidors o al porta a porta i també les aportacions a deixalleries.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.