Publicado 13/3/2019 14:57:46 +01:00CET

Baixen els robatoris violents en domicilis i espais públics de la ciutat de Tortosa durant aquest passat 2018

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La Junta de Seguretat Local constata una caiguda del 60% respecte el 2017 mentre que els robatoris amb fora en habitatges repunten lleugerament

ACN

Tortosa.-Els robatoris amb violncia a la ciutat de Tortosa incloent els denunciats a l'espai públic, als domicilis i les estrebades- han seguit una tendncia descendent al llarg d'aquest 2018 respecte l'any anterior. Així ho ha constatat la reunió d'aquest dimecres al migdia de la Junta Local de Seguretat, presidida pel conseller d'Interior, Miquel Buch, que ha xifrat en un 60% menys el nombre d'aquests fets dels 20 registrats entre febrer de 2017 i 2018 als deu del mateix període anual següent-. També descendeixen, tot i que molt lleugerament, els robatoris amb fora, si bé en el cas dels domicilis repunten un 4%. Globalment, els fets penals a la ciutat han registrat un descens del 8% -de 1.484 a 1.312- i els detinguts van créixer un 29% -de 192 a 247-. Els furts i les estafes continuen encapalant la llista, com a la resta de Catalunya.

Buch ha subratllat la importncia del descens del robatoris violents especialment les estrebades , amb un 87,5% menys, i els domicilis, un 75% menys- per la preocupació i la seguretat que generen entre la ciutadania quan es produeixen. A les Terres de l'Ebre, la caiguda global d'aquests casos se situa en un 27%, mentre que en el global de Catalunya pugen un 2,2%.També els robatoris amb fora s'han redut globalment, per només un 2,4% -incloent domicilis, vehicles, empreses i establiments-, de 165 a 161. En el cas dels domicilis, s'experimenta un petit augment del 4%, de 66 a 70 casos. Respecte aquest últim cas, les Terres de l'Ebre continuen com la regió amb on més han baixat, amb un 8,62% menys, respecte el clar increment de la mitjana catalana, que se situa en el 10,29% més.Per contra, la ciutat segueix la mateixa tendncia que la resta del país quan es tracta dels principals fets delictius denunciats. D'una banda els furts, un fenomen que es manté, ha explicat, perqu la comissió de quatre d'aquests fets suposava fa uns anys l'ingrés a la presó i ara només una sanció. "El delinqüent continua al carrer i furtant. La revisió legal ens ha perjudicat pel que fa a reincidncia", ha indicat. Les estafes, l'altre gran vector, se centren bsicament en el comer electrnic. El conseller ha apuntat que durant l'últim any unes 2.000 persones han participat en xerrades preventives per evitar-le.s"Tortosa és un municipi molt segur, sobretot quan es compara amb dades d'altres indrets de Catalunya, est molt per sota", ha subratllat Buch, tot exposant que, mentre els fets han descendit globalment, la resolució de casos ha pujat en un 1% i les detencions han estat un 28% durant l'últim any respecte l'anterior. Tot aix, ha assegurat, amb una estructura policial amb menys agents, "perqu l'Estat espanyol no ens deixa contractar-ne de nous, per fan una tasca impecable".Una valoració amb la qual ha coincidit de ple l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, qui ha qualificat l'actual nivell de seguretat de "bo", tot i la voluntat de millorar-lo per garantir la convivncia. "La resolució és molta alta", ha declarat, tot recordant el 47% de casos resolts. "Tenim una situació respecte de la resta del país de menys delictes, un percentatge molt inferior, que és quan podem comparar com a municipi", ha concls.