Publicado 21/10/2020 16:46CET

Associacions d'artistes i crítics denuncien els "canvis de rumb" de l'ICUB en la gestió de Fabra i Coats

El món de les arts visuals demana que es "repari" la crisi al voltant de la direcció de l'equipament

ACN

Barcelona.-Art Barcelona Associació de Galeries (Abe), l’Associació de Crítica d'Art de Catalunya (ACCA) i Plataforma Assembleària d'Artistes de Catalunya (PAAC) estan "perplexes" davant la política d'arts visuals de l'Ajuntament de Barcelona i amb la gestió de la Fabra i Coats en la seva doble vessant de Centre d'Art i Fàbrica de Creació. Les entitats han esperat que l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) confirmés que desfà la fusió entre els centres -creada el 2019- per denunciar els "canvis de rumb" municipals i, de retruc, la "degradació" del càrrec de Joana Hurtado, escollida per concurs per dirigir el 'macroequipament' i que ara "seria cessada i re-contractada amb caràcter de treballadora autònoma per dirigir únicament el centre d'art".

El cas és que la fusió dels dos centres ja havia estat qüestionada per les tres associacions d'artistes i crítics d'art en les consultes que des de l'ICUB se'ls van fer al respecte quan preparaven el concurs de direcció. Ara l'Ajuntament fa marxa enrere i, un any i mig després d'haver accedit al càrrec, Joana Hurtado, deixarà de dirigir alhora els dos centres i s'ocuparà només del Centre d'Art, mentre l'ICUB gestionarà internament l'activitat com a Fàbrica de Creació, amb Carles Sala la coordinació a l'espera de convocar-se un nou concurs, segons les entitats.Lluny de satisfer les associacions, aquest dimecres han qualificat la decisió com un nou "canvi de rumb" davant del qual es mostren perplexos i contraris, en el sentit que "degrada" el càrrec creat fa tot just un any i mig amb un cessament "que no pot ser discrecional i hauria d'atendre les mateixes variables que varen portar a la selecció del projecte i al nomenament d'Hurtado". El cas de La Virreina Centre de la Imatge"La deficient situació en què queda relegada la plaça de direcció del Centre d'Art Fabra i Coats compta amb antecedents en la mateixa administració municipal, com és el cas de la direcció de La Virreina Centre de la Imatge, que ha dirigit Valentín Roma al llarg de quatre anys en règim de treballador extern". Això afegeixen els signants en relació a aquest altre equipament cultural municipal, abans d'apuntar que "es parla actualment de la seva fusió imminent" amb La Capella, un altre centre cultural de la ciutat. Com van fer amb la fusió del Centre d'Art i la Fàbrica de Creació de Fabra i Coats, les associacions s'oposen també un projecte en aquesta línia i en senyalen les "contradiccions" respecte al pas en sentit contrari que s'acaba de fer des del Consistori amb l'antiga fàbrica de Sant Andreu. Per tot plegat, demanen a l'Ajuntament que "repari la situació de crisi que s'ha produït en relació a la direcció de Fabra i Coats" i alhora l'insten a organitzar un concurs públic per la direcció de La Capella "d'acord amb els principis de bones pràctiques i en diàleg amb el sector de les arts visuals".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés