Publicado 10/07/2019 12:13CET

ANULLA L'ANTERIOR:La licitació d'obres públiques a Catalunya creix un 39% el primer semestre del 2019 tot i les prrrogues pressupo

Els contractistes lamenten que el volum de licitació continua sent "baix" i avisen que "agreuja el crnic dficit d'inversió en infraestructures"

ACN

Barcelona.-La licitació oficial d'obres a Catalunya ha crescut un 39% el primer semestre del 2019 en relació al mateix període de l'any anterior tot i les prrrogues pressupostries a la Generalitat i a l'Estat, segons dades de la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC). Entre gener i juny, s'ha licitat per un import de 970 milions d'euros dels quals 510 corresponen al segon trimestre de l'any. Els contractistes lamenten que el volum de licitació continua sent "baix" i est lluny de la mitjana dels últims 20 anys, que és d'uns 940 MEUR trimestrals. Segons la CCOC, aquests nivells de licitació "agreugen el crnic dficit d'inversió en infraestructures" i reclamen que la inversió pública sigui "estable i previsible per suavitzar els cicles econmics" i "donar certesa" als agents implicats. Totes les administracions -local, autonmica i estatal- han augmentat la licitació d'obres els primers sis mesos de l'any.

((Es corregeix la notícia inicial, que deia que el percentatge de creixement era del 3% i no del 39%, com és en realitat, per un error de redacció. La notícia original ha estat corregida))En un comunicat d'aquest dimarts, la CCOC ha concretat que l'administració local és la més activa en licitacions i els concursos que ha publicat suposen més de la meitat del total licitat -el 51% amb 494 milions d'euros-. L'import licitat per les administracions locals suposa un augment del 14% entre gener i juny en relació al 2018. Tanmateix, els contractistes avisen que ja han comenat a detectar una "marcada fase de desacceleració" de les licitacions aquest segon trimestre, que atribueixen al període postelectoral. Pel que fa a la Generalitat, les licitacions han augmentat un 56% en relació al primer semestre del 2018 amb 242 milions d'euros. L'administració general de l'Estat i les empreses públiques estatals han licitat per valor de 234 MEUR, un 118% més que el mateix període de l'any passat. Els contractistes apunten que la licitació de l'Estat a Catalunya partia "de valors molt baixos" i és "molt inferior a la mitjana histrica i totalment insuficient per a la competitivitat de l'economia catalana".Els contractistes insisteixen que les infraestructures s'han de planificar a mitj i llarg termini, entre 10 i 15 anys, independentment dels períodes electorals i cal fer-ne una avaluació prvia per garantir que siguin sostenibles econmica, socialment i ambientalment. Segons la CCOC, caldria que la "licitació mínima regular i recurrent" de totes les administracions a Catalunya fos d'uns 5.000 MEUR anuals, és a dir, el 2,2% del PIB. Durant tot el 2018, la licitació només va ser de 1.671 MEUR, segons dades de la CCOC.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés