Publicado 28/10/2019 15:54:43 +01:00CET

Animac dedica la 24a edició a la memòria sota el títol 'Time Capsule'

El cartell, obra de l'il·lustrador Carles Porta, que evoca els fragments que componen la memòria gravitant sobre l'espai

ACN

Lleida.-L'animació és un mitjà poderós per recuperar el passat, per recol·lectar i conduir els records, el temps viscut, la història. La 24a edició d'Animac, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, que organitza l'Ajuntament de Lleida i que se celebrarà a la ciutat del 27 de febrer a l'1 de març de 2020, vol reivindicar aquest potencial de l'animació centrant l'edició del 2020 en la memòria sota el títol 'Time Capsule'. Segons la directora de la mostra, Carolina López, l'animació, com la pròpia memòria "és subjectiva i té la capacitat de recrear aquells moments que no van ser filmats i els que, fins i tot, no van veure la llum".

Animac 2020 celebrarà els films que han obert càpsules del temps d'un passat amb la intenció d'actualitzar aquests relats en el nostre present i també els que són noves càpsules actuals llençades amb esperança a un futur incert. Carolina López explica que la memòria "reapareix en algunes de les millors pel·lícules d'animació d'autor contemporànies". En aquest sentit, afegeix que van "del personal al més universal", de ficcions "vestides de realitat a realitats narrades com a ficcions". I destaca que el cinema és un "art basat en el temps"; el que ha triat el director amb la durada de la pel·lícula i el que representa. Segons López, aquesta edició celebrarà aquesta "capacitat que té el cinema de controlar i transgredir el temps".La imatge d'Animac 2020Un any més, la imatge de l'Animac és obra de l'il·lustrador i animador lleidatà Carles Porta que, en aquesta ocasió, explica que tenia ganes de pintar i "fer-ho amb pinzells sobre paper", barrejar i preparar colors amb acrílic i també recórrer a l'aquarel·la, "fent tota mena d'experiments plàstics". El resultat és el primer cartell no figuratiu de la història d'Animac de gran bellesa plàstica i protagonitzat per una figura abstracta que insinua un ésser amb fragments de memòria que graviten sobre l'espai. "Tots aquests fragments són la meva càpsula del temps, els records, el passat, la memòria, detalla Porta.