Publicado 15/01/2019 13:15

AMPLIACIÓ:Vic acollir un congrés internacional sobre la tfona amb l'objectiu de posar en valor el producte i fer créixer la demand

ACN

Vic.-Vic acollir el 2n Congrés Internacional Trufforum amb l'objectiu de promocionar l'ús responsable de la tfona europea , posar en valor el producte autcton i fer-ne créixer la demanda entre els consumidors. Aquest dimarts, la directora general de Forests, Montse Barniol, ha destacat l'inters del departament per dinamitzar els productes del bosc -com la tfona- per ajudar a diversificar l'economia del món rural i aconseguir que la població es mantingui arrelada al territori. Durant tot el cap de setmana del 25 al 27 de gener s'han programat desenes d'activitats, tant per a un públic professional com pel públic general, entre les quals destaca el campionat de Catalunya de gossos tofonaires que tindr lloc a la Plaa Major diumenge al migdia.

Experts internacionals de la tfona negra, cuiners i associacions del món de la tfona es reuniran a Vic els propers 25,26 i 27 de gener en el marc del Trufforum. Entre d'altres, s'hi faran tallers demostratius de cuina amb xefs de renom internacional, activitats a l'Aula de la Tfona per conixer l'olor que fan els fongs o quines espcies i qualitats té la tfona catalana. a més, també destaca un campionat de gossos tofonaires que compta amb una desena d'equips d'alt nivell. En la vessant de congrés, les ponncies d'experts nacionals i internacionals ja registren un centenar d'inscrits, ha explicat el director del certamen, Isaac Gelabert. Enguany és una bona temporada de tfona, ha destacat la directora general de Forests, Montse Barniol. El president de la llotja de Vic, ha apuntat que aquesta setmana el preu d'aquest fong va entre els 180 i els 200 euros per quilo, un preu fora allunyat dels valors prohibitius d'anys dolents. Es dona el cas que la de Vic és l'única llotja de tot l'Estat amb preus de venda de tfona públics. A Vic ja fa anys que des de la Llotja i Osona Cuina es munten unes jornades gastronmiques sobre la tfona, per enguany es vol que la celebració del congrés serveixi per consolidar i convertir la ciutat en un punt de trobada i vertebrador del sector de la tfona, ha destacat l'alcaldessa de Vic, Anna Erra. La primera edició del Trufforum es va celebrar l'any passat a Saragossa, i l'any vinent se celebrar ala Xina. De la seva banda, Montse Barniol ha destacat que Trufforum ha de servir per divulgar els valors i la cultura de la tfona i popularitzar-ne l'ús a la cuina i a la gastronomia. Un dels cuiners del collectiu Osona Cuina que treballa habitualment amb la tfona és Ignasi Camps. El cuiner ha explicat que fa vint anys "es veia la tfona com un producte elitista", per aix ha anat canviant. "La tfona ja no es veu només com a plat estrella, sinó que també pot servir com a un molt bon condiment", ha destacat Camps. En aquest sentit, ha afegit, "hi ha encara un llarg recorregut que s'ha d'anar explorant". "Potser no aconseguirem que la tfona tingui el nivell de popularitat que la gamba de Palamós, sobretot pel seu alt preu, per s'ha d'aconseguir que es conegui més", ha reivindicat el cuiner de Cantonigrs. El primer dia del congrés, divendres 25, durant la sessió inaugural, s'aprofitar per presentar el Pla Estratgic pel desenvolupament del sector de la tfona a Catalunya que s'ha elaborat des del Departament. Durant l'acte també s'entregaran els guardons als ambaixadors de la tfona d'enguany que són els cuiners Carme Ruscalleda i Toni Balam. El congrés est organitzat per l'Ajuntament de Vic, el Departament d'Agricultura, l'European Mycologiocal Institute (EMI), el Centre de Cincia i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Diputació de Barcelona i la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés