Publicado 21/8/2019 17:31:01 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Unes 150 persones es concentren a Gràcia contra l'incendi al carrer de Llibertat i per demanar respecte als guarnits

La Fundació Festa Major presenta la denúncia als Mossos d'Esquadra per l'acte vandàlic

ACN

Barcelona.-"Estem cremats. El guarnit no es toca", clama un cartell col·locat al carrer de Llibertat, guarnit amb el motiu de l'Atlàntida, l'illa que es va empassar el mar segons la mitologia grega. Unes 150 persones s'han concentrat aquest dimecres al migdia per mostrar el rebuig a l'incendi de dimarts a la matinada, que tot apunta que va ser provocat i la policia està investigant. Amb cartells amb el missatge 'Respectem el Guarnit', els participants a la concentració han omplert la portalada del carrer, en la seva confluència amb Torrent de l'Olla, on es va calar el foc que, a part de cremar part de la decoració, va afectar els baixos d'un negoci i part d'un edifici. Representants de la Fundació Festa Major de Gràcia s'han dirigit a una comissaria dels Mossos d'Esquadra aquest migdia a interposar la denúncia i tenen previst començar a parlar amb les asseguradores per "ajudar tots els veïns afectats", ha afirmat la presidenta de l'entitat, Carla Carbonell.

La concentració ha reunit veïns dels diferents carrers de Gràcia i ha estat encapçalada pels de Llibertat, acompanyats per l'alcaldessa accidental de Barcelona, Laia Bonet; el regidor del Districte, Eloi Badia, i membres d'altres formacions polítiques. "Volem mostrar el rebuig total a l'acte vandàlic que va patir el carrer de Llibertat i recordar que darrere els guarnits hi ha moltes persones treballant durant tot l'any", ha subratllat la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia davant dels periodistes. "Vam passar por i vam sentir molta ràbia i tristor", ha dit Patrícia Barrallo, veïna i participant de la Comissió de Festes del carrer de Llibertat, que demana una resposta "rapidíssima" de l'Ajuntament de Barcelona per als veïns afectats, especialment pensant en "el negoci que no pot obrir". "Estem parlant amb tots els agents per ajudar els veïns i fer tot el que puguem", ha assenyalat. Solidaritat entre carrers"Les festes de Gràcia sempre han estat moments d'unió entre carrers; tot i la competitivitat esportiva, som una família i tots sabem el que implica guarnir el carrer", ha afirmat Eulàlia Bargalló, veïna i guarnidora del carrer de Progrés. Aquesta veïna de Gràcia ha assenyalat que en solidaritat amb el carrer de Llibertat els altres carrers han tapat una part del guarnit o n'han portat una part a la portalada afectada per l'incendi. "És una vergonya que ara haguem d'estar aquí plorant perquè els han cremat el guarnit. Estem tristos i enfadats", ha expressat. La veïna de Progrés adverteix que les festes estan "massificades": "No sabem com fer entendre a l'ajuntament o als patrocinadors que no volem més gent". "Els controls per fer passar la gent en un sol recorregut ens van treure una mica de pressió eas guarnidors per no haver de gestionar la massa. Però la qüestió és que ve massa gent. És molt difícil controlar-ho", afirma Bargalló. "Les nenes i nens de la plaça del Nord estem amb vosaltres", diu un petit cartell envoltat de peixos de paper a l'entrada del carrer de la Llibertat. Un missatge amb què els infants d'aquesta plaça, on un grup de persones van arrancar divendres el guarnit que representava una reserva índia en considerar-lo racista, se solidaritzen amb les 52 persones que van dedicar 400 hores a guarnir el carrer de Llibertat.