Publicado 8/4/2019 14:12:55 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Una coordinadora que aglutina diverses plataformes del Pirineu demana participar a les comissions sobre els Jocs d'Hivern

L'objectiu de SOS Pirineus és "sumar esforos" per afrontar les problemtiques locals que afecten aquest territori

ACN

La Seu d'Urgell.-La coordinadora SOS Pirineu, que aglutina diferents plataformes i que ha donat oficialment el seu tret de sortida aquest dilluns amb la signatura d'un manifest conjunt, vol ser present "en totes les comissions possibles" sobre la candidatura de Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030. L'objectiu, segons ha explicat la presidenta de l'associació Salvem la Molina, Núria Martí, és poder "exercir un control" de tot all que es proposi. En aquest sentit, demana "transparncia" al Govern sobre aquesta qüestió i que abans de formalitzar el projecte aquest es sotmeti a una consulta entre els vens del Pirineu. La nova coordinadora ha nascut amb la voluntat de "sumar esforos" a l'hora d'afrontar diverses problemtiques locals que afecten la zona i té previst dur a terme diferents xerrades per propiciar un "debat" sobre la gestió que se'n fa d'aquest territori.

El manifest que han signat les plataformes de la nova coordinadora SOS Pirineus allega que els efectes que té el canvi climtic sobre la serralada fan difícil "assegurar" la viabilitat de dur a terme uns Jocs d'Hivern l'any 2030. A més, defensen replantejar el model de turisme de neu i creuen que el projecte pot comportar "moviments especulatius" i una certa destrucció "irreversible" d'aquest territori. Per aquest motiu, consideren que cal un "debat públic en profunditat" sobre la candidatura.Des de SOS Pirineus demanen un "rgim efectiu" que protegeixi les zones forestals i els espais d'inters natural i paisatgístic, impulsar suports de cara a sollicitar que aquest territori pugui ser declarat Reserva de la Biosfera, convertir els boscos en rees no urbanitzables, aconseguir que les administracions amb competncies en urbanisme "vetllin" per la preservació de la zona o instar a la Generalitat i el Parlament a aprovar un "paquet de mesures" per garantir un model socioeconmic "digne" pel Pirineu.La nova coordinadora aglutina les plataformes de Salvem Coll de Pal, Aturem el polígon de la carretera de Les Lloses, Salvem la Molina, Endavant Alt Urgell, Salvem Salau, Lo Pedrís, Sigmadot i la Plataforma contra l'autopista elctrica Montsó-Isona. Durant la presentació de l'entitat a la Seu d'Urgell, alguns dels seus integrants han exposat la "problemtica" que hi ha a la seva zona. D'aquesta manera, la presidenta de Salvem la Molina, ha demanat que l'Ajuntament d'Alp (Cerdanya) impulsi un nou POUM i que s'executi el que dictamina vuit contenciosos administratius i una querella criminal per, diu, diverses "irregularitats urbanístiques".L'objectiu de SOS Pirineu és el de denunciar aquells projectes que puguin afectar negativament al desenvolupament sostenible d'aquest territori, a més d'impulsar una campanya de debat públic i de defensa de l'entorn. A més, segons el manifest signat per les diverses plataformes, també tenen la voluntat de lluitar contra la precarietat laboral, la despoblació, la industrialització a gran escala i l'especulació.