Publicado 3/4/2019 16:45:59 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Una cinquantena de científics catalans es trobaran per explicar que la realitat climtica és una "emergncia social"

Els participants intervindran durant uns 10 minuts amb un llenguatge "planer" i "directe" amb l'objectiu d'arribar a la ciutadania

ACN

Barcelona.-Una cinquantena d'investigadors i científics catalans de diversos mbits es trobaran dissabte a Barcelona per explicar que la realitat climtica actual és una "emergncia social". Així ho ha assenyalat un dels organitzadors de la jornada, Josep Cabayol, que ha destacat que un dels principals objectius és que la ciutadania prengui conscincia d'aquesta situació i que tingui "les dades suficients per decidir si s'ha de pressionar o no els polítics perqu es produeixin canvis imprescindibles per tenir futur". Cada participant intervindr durant uns 10 minuts amb un llenguatge "planer" i "directe", tal com se'ls va demanar en la invitació a la jornada. La idea és que els ponents es vagin rellevant durant 12 hores, de 9 del matí a 9 de la nit, amb la intenció de construir "un relat complet a disposició de tot el país".

Els impulsors de la jornada -el periodista i president de Solidaritat i Comunicació (Sicom), Josep Cabayol, i els científics i investigadors Gabriel Borrs, Javier Martín-Vide, Marta Guadalupe Rivera i Robert Savé- encoratjaven a la carta que van enviar els participats a "dir tot all que sabem i cal que la ciutadania conegui" per aconseguir que "la pressió de la cincia i de la ciutadania plegades despertin els polítics i la política a favor de tots, ja i arreu". Els organitzadors de la trobada assenyalen que a Catalunya el coneixement sobre el canvi climtic és ampli, per coincideixen en la necessitat que tot aquest bagatge traspassi l'mbit científic i arribi als ciutadans. En la presentació de la jornada, aquest dimecres, el bileg Gabriel Borrs ha recalcat que amb la jornada volen llanar una "alerta" per apropar-se a la ciutadania "d'una manera intelligible i directe i fer-li saber que hem d'exigir un canvi radical en el model de creixement i d'ús dels combustibles fssils i dels recursos naturals". Borrs ha destacat que, entre altres motius, han decidit donar aquest pas "davant una realitat que contradiu la línia de l'acord bsic de París", que consistia a limitar l'augment de la temperatura global per sota dels 2 graus, i també "imbuts per l'esperana dels moviments juvenils que veuen que el seu futur est fora hipotecat". El també bileg Robert Savé ha alertat que la realitat climtica actual representa un "gran i greu problema, no només pel que és descriptiu i sensible, com un augment de la temperatura o un període mes o menys llarg de sequera, sinó per totes les afectacions als diferents sectors socials". "El dia a dia ens est portant a seguir com ahir i conseqüentment ens estem acostant cada vegada pitjor al dem", ha advertit. La jornada, sota el títol 'Realitat Climtica = Emergncia Social', vol ser sobretot pedaggica i tindr lloc a l'espai venal Calbria 66 el proper dissabte. Els investigadors i científics hi intervindran a títol individual, no de les institucions on treballen i, a més de les seves intervencions, a les 4 de la tarda hi ha prevista una taula rodona amb representants del moviment 'FridaysForFuture' a Girona i Barcelona i d'altres collectius, com Marea Blanca. La jornada estar oberta al públic, per limitada per l'aforament de l'espai. Els organitzadors la retransmetran en streaming i per les xarxes socials amb els hashtags #50pelClima i #TotespelClima.