Publicado 18/6/2019 13:53:16 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Un regidor d'Avià rebutja un premi europeu per la "inacció" de la UE amb els "presos polítics"

El director general d'energia de la Comissió Europea defensa que la cerimònia no era "el lloc per obrir una discussió sobre jocs polítics perillosos"

ACN

Brussel·les.-El regidor de medi ambient de l'Ajuntament d'Avià, Josep Subirana, ha rebutjat un premi europeu sobre sostenibilitat assegurant que "Europa té presos polítics i exiliats". Durant la gala d'entrega dels Premis a l'Energia Sostenible de la UE a Brussel·les, el regidor d'ERC ha assegurat que a Catalunya es pateix "repressió política i social" i s'ha referit als líders independentistes en presó preventiva i a l'exili. La presentadora de l'acte l'ha tallat afirmant que la cerimònia de premis no és "un fòrum de discussió política". "Sé que això us fa sentir molt incòmodes, més incòmode em fa sentir a mi", ha respost el regidor. Subirana ha demanat que es torni el premi a l'eurocomissari d'Energia Miguel Àngel Arias Cañete, que finalment no ha assistit a l'acte. "No acceptarem el premi fins que Europa actuï seriosament per resoldre aquesta anomalia", ha dit.

El director general d'energia de la Comissió Europea, Dominique Ristori, ha recriminat després a Subirana que l'acte no era "el lloc per obrir una discussió sobre jocs polítics perillosos". Així, ha defensat que s'ha concedit aquest premi a Avià "només" per la seva feina en sostenibilitat energètica. "És l'únic tema d'aquesta trobada", ha reblat. El projecte "Avià per un Bon Clima" ha sigut premiat en les categories de lideratge i ciutadania. Subirana ha fet el seu al·legat polític quan ha rebut el primer guardó, si bé al principi ha posat també en valor l'esforç mediambiental del seu consistori."Hem aconseguit els objectius de la UE pel 2030 en només tres anys", ha remarcat.Tanmateix, ha defensat que la "justícia social i la lluita contra el canvi climàtic van de la mà" i, per això, ha expressat la seva disconformitat amb l'actitud de les institucions europees respecte al conflicte català.Al final de l'acte, Ristori ha anunciat que el guanyador del premi de la ciutadania era també el municipi d'Avià. Quan Subirana ha pujat per segon cop a l'escenari la presentadora de l'acte li ha dit: "no hi ha més discursos, d'acord?". Ristori i Subirana s'han donat la mà, han intercanviat unes paraules breument i el regidor d'ERC ha tornat al seu lloc.El projecteEl 2015 l'Ajuntament d'Avià va impulsar un projecte per impulsar les energies renovables, l'eficiència energètica i la protecció del medi ambient.Gràcies a això, va aconseguir reduir les emissions de carboni i la seva demanda de combustibles fòssils. Per exemple, els edificis públics de la localitat han reduït un 60% la seva demanda de kilovats respecte al 2015.