Publicado 08/11/2019 13:34CET

AMPLIACIÓ:Un 3% dels pagesos autnoms va patir un accident amb baixa laboral el 2018

Segons Unió de Pagesos es produeixen menys sinistres que en altres sectors per tenen un nivell de mortalitat superior

ACN

Reus.-Un 3% dels pagesos autnoms va patir un accident laboral que va comportar una baixa durant el 2018. És una de les dades de lenquesta annima que ha fet el sindicat Unió de Pagesos a uns 500 autnoms agraris darreu de Catalunya. Les xifres shan exposat en el marc de la jornada La pagesia familiar catalana i la sinistralitat laboral que sha fet a Reus aquest divendres. La intenció era conscienciar els treballadors dels riscos que corren en la seva activitat laboral i oferir formació en prevenció de riscos. Segons dades del Departament de Treball, lagricultura est per sota la indústria i la construcció en número total daccidents, per est molt per sobre en nombre de sinistres mortals.

En concret, el 2018 es van registrar catorze accidents mortals en lagricultura a Catalunya, mentre que en la construcció van ser vuit. Amlia Vives, responsable de formació i promoció de lInstitut Catal de Seguretat i Salut Laboral, ha comentat que quan hi ha un accident, molts són greus o mortals. Dins daquest grup, la bolcada del tractor és el més problemtic. Segons lenquesta elaborada per Unió de Pagesos, un 6% dels autnoms agraris van patir un accident que va fer que es quedessin algun dia sense treballar. Daquests, un 52% van patir una bolcada del tractor. Un altre dels principals motius daccidents mortals són les reparacions. Xifres dEurostat indiquen que el manteniment i la posada a punt dels equips mecnics ocupen la quarta posició a la llista dels deu processos de treball amb majors índex de víctimes mortals.Pel qu fa a les parts del cos afectades per accidents laborals, un 20% van patir problemes desquena, un 20% als dits, o un 15% a les cames. A un 25% de tots ells els hi van quedar seqüeles físiques un cop finalitzada la recuperació mdica. Tot plegat en un sector amb uns treballadors envellits, per experimentats: el 58% de la pagesia té més de 50 anys, i el 65% fa més de 20 anys que shi dedica.Valls ha apuntat que els accidents i les malalties cada vegada es notifiquen més si bé moltes vegades no sassocia la malaltia que es pateix a una causa laboral. Una de les raons que fa que els pagesos no agafin la baixa és perqu no tenen ningú que els supleixi a lexplotació. Samaguen baixes pel greuge econmic que suposa, ha comentat David Vivet, membre de lequip tcnic sindical dUnió de Pagesos. En concret, segons lenquesta del sindicat, el 63% dels autnoms agraris no tenen cap treballador assalariat, malgrat un 64% reben ajuda dalgun familiar a lexplotació.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés