AMPLIACIÓ:Un centenar de membres del moviment 'Parlem' torna a sortir al carrer dos anys després per reclamar diàleg

Publicado 26/10/2019 14:14:02CET

Entre els participants, hi havia l'exdiputada de Podem Carolina Bescana i l'exportaveu de Catalunya Si que es Pot Lluís Rabell

ACN

Barcelona.-Un centenar de membres del moviment 'Parlem' s'ha concentrat a la Plaça Sant Jaume dos anys després per reclamar diàleg als governs català i espanyol i trobar una sortida al conflicte polític. Durant la concentració, en què s'han pogut sentir diverses consignes a favor de l'entesa i contra la crispació com 'Parlin o dimiteixin' i 'Si us plau dialoguin, no ha comptat amb la presència de les principals figures polítiques, però s'hi ha pogut veure l'actual diputat del PSC, Ferran Pedret; l'exdiputada de Podem Carolina Bescansa i l'exportaveu de Catalunya Sí que es Pot Lluís Rabell. Segons un dels portaveus de 'Parlem', Alan Barroso, "el més important és demostrar que hi ha un espai de diàleg" i que "no està per la crispació.

"Hem de seure a dialogar, hem d'estar tranquils, no som cap partit som gent normal que arriba un punt en què estem tant cansats de veure el que està passant, polarització, que has d'estar a una banda o altra sí o sí", ha lamentat Barroso en declaracions als mitjans. La concentració ha coincidit amb la sortida de desenes d'alcaldes del Palau de la Generalitat, on aquest matí s'ha celebrat un acte amb els representants dels municipis que han aprovat mocions contra la sentència del procés.El col·lectiu, que la tardor del 2017, en el moment més àlgid del procés, va sortir al carrer per rebutjar tant la declaració unilateral d'independència com la intervenció de l'autogovern i aleshores va aplegar 5.500 persones. Tot i això, després d'aquest acte va desaparèixer. Portaveus de la plataforma han justificat aquests dos anys d'absència pel fet que no disposen de la capacitat de mobilització ni amb la infraestructura d'entitats independentistes i constitucionalistes. "Som un moviment ciutadà, no podem permetre'ns un moviment continuat", ha argumentat Barroso.Per la seva banda, un altre dels portaveus del moviment, Xavi Ferrer, ha explicat que busquen que hi hagi una negociació i ha apostat per un "desbloqueig sense vencedors ni vençuts". En aquest sentit, ha anunciat que properament organitzaran diferents actes a diferents pobles i ciutats de Catalunya i de la resta de l'Estat "per demostrat a la gent d'aquí i d'allà que poden seure i escoltar".Pel que fa l'exdiputada de Podem Carolina Bescansa ha assenyalat que "és necessari posar ponts i no aixecar murs" i ha reclamat iniciar el diàleg per posar fi a la crisi política a Catalunya". "Creiem que es necessari un govern de responsabilitat que vol dir que no utilitza Catalunya com a moneda de canvi", ha comentat.Alguns dels ciutadans anònims que han assistit a la concentració han explicat que ni en manifestacions independentistes ni d'altres de constitucionalistes se senten "representats". És el cas de Manel Crespo, que també creu que ara mateix "no és el moment del diàleg en plena campanya i amb postures tan extremes per cada costat". Per la seva banda, la parella formada per Ramon i Joaquima, han lamentat que "no hi hagi comunicació", mentre que un altre dels participants, Guillem Espaulella, opina que el terme diàleg "s'ha fet servir molt però com a paraula buida". "Se'n parla molt però mai es materialitza", ha afegit. Espaulella ha admès que el discurs "més moderat i centrista no pot comparar-se" amb la dels blocs independentista i constitucionalista".