Publicado 18/07/2019 13:31CET

AMPLIACIÓ:Un 35% de les 100 principals empreses gironines vol disminuir costos i un 9% es planteja reduir la plantilla

Creix la percepció d'encarar "futurs reptes" per adaptar-se els canvis tecnolgics

ACN

Girona.- Un 35% de les 100 empreses que més facturen a la demarcació de Girona preveuen reduir costos properament i un 9% es plantegen fer una reducció de plantilla. Així ho indiquen les dades de l'estudi 'Girona 100, SA' elaborat per KPMG. Segons ha explicat la directora de la Ctedra Cambra de lEmpresa Familiar de la Universitat de Girona, Pilar Marqus, aquests canvis es deuen a un creixement de la percepció dels empresaris d'encarar "futurs reptes" com per exemple l'adaptació de les empreses als canvis tecnolgics. D'altra banda, el 64% de les empreses que s'inclouen en aquest llistat van contractar treballadors durant el 2018 i el 81% va augmentar la facturació. Les 100 empreses seleccionades són les que facturen més de tota la demarcació.

Un 51% de les 100 empreses gironines que més facturen preveuen realitzar algun canvi durant aquest 2019. Així ho constata la X edició de l'estudi 'Girona 100, SA' que elabora l'empresa d'auditories KPMG. La majoria dels canvis provindran de la reducció de costos i de plantilla. Concretament un 35% dels empresaris preveuen reduir costos en la producció i un 9% es planteja fer fora a treballadors.La directora de la Ctedra Cambra de lEmpresa Familiar de la Universitat de Girona, Pilar Marqus, ha destacat que "hi ha més empreses que volen realitzar ajustaments" que l'any passat. De fet, en l'estudi del 2018, un 20% dels empresaris preveia reduir costos i només un 5% volia fer una reducció de plantilla. "Eren dades significativament inferiors, per no és dramtic, només significatiu", ha reblat Marqus.Bona part d'aquests ajustaments són per encarar els "futurs reptes" que tenen les empreses com ara "la digitalització o la robotització". De tota manera, Marqus ha destacat que els empresaris no tenen la percepció "que vinguin molt mal dades" i per aix ha matisat que "l'entorn" econmic segons els empresaris és majoritriament positiu, tot i que menys que l'any passat.D'altra banda, el 81% dels negocis que formen part de l'estudi van incrementar la facturació durant el 2018 i un 64% també va contractar a més personal. De tota manera, els directius veuen amb recel l'increment de la competncia i l'increment del cost de l'energia i la matria prima com a principals problemes. Només un 6% creu que la incertesa legal i política és un problema per a millorar el seu negoci.En l'estudi 'Girona 100, SA' s'hi inclouen les 100 grans empreses de la demarcació que més facturació han registrat cada any. En la desena edició de l'estudi, la nota de tall per formar part d'aquest llistat s'ha quedat per sobre dels 30 milions d'euros. Marqus ha destacat que "la meitat de les 100 empreses que van aparixer en la primera edició segueixen" formant part del llistat. La resta, són incorporacions que provenen o bé de l'increment de facturació o bé perqu són empreses noves fruit d'aliances.D'altra banda, les dades acumulades en els deu anys d'aquest estudi indiquen que les empreses del llistat han passat de tenir 20.000 treballadors a tenir-ne 33.000. Aquesta xifra ha anat en augment des del 2012, una vegada les empreses més potents de la demarcació van donar la crisi per finalitzada. En canvi, el cost per cada treballador ha caigut un 7,4% en termes reals des de 2007.Durant el 2017, les últimes dades reals amb qu compta l'estudi d'enguany, les 100 principals empreses van aconseguir una xifra de negocis de 9.928 milions d'euros. El sector amb més representació dins d'aquest llistat és la indústria crnia que compta amb 20 empreses. Totes elles són familiars.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés