AMPLIACIÓ:UGT de Girona insta Govern i Estat a crear una comissió per "dignificar" la situació dels treballadors d'origen estranger

Publicado 9/11/2018 15:33:59CET

Reclamen recuperar la taula de fluxos migratoris laborals que porta anys sense fer-se per evitar pràctiques abusives i garantir els seus drets

ACN

Girona.-UGT de Girona insta el Govern i l'Estat a recuperar la comissió de fluxos migratoris laborals que porta anys sense fer-se. Demanen que es reformuli i que no tracti només les campanyes agrícoles de temporada com s'havia fet fa uns anys sinó que s'obri a tots els sectors com ara indústria, serveis o turisme. El secretari general del sindicat, Xavier Casas, ha enviat la petició aquest divendres a les dues administracions i en breu també ho farà arribar a representants del món local. Aquesta comissió vol ser una plataforma de treball on hi hagi representats el món social, sindicats i empresarial per tractar l'arribada de persones d'origen estranger a partir de xifres "reals". El que es vol és "dignificar" la seva situació i evitar que alguns "explotadors" aprofitin la seva situació per oferir-los treballs precaris sense garantir els seus drets.

La comissió de fluxos migratoris laborals funciona a Barcelona i també a Lleida però a Girona porta més de tres anys sense convocar-se. UGT vol que es recuperi amb urgència aquesta mesa de treball per poder abordar la situació de les persones que arriben a la demarcació i vetllar pels seus drets . El secretari general del sindicat a Girona, Xavier Casas, ha fet la petició per carta al subdelegat del govern espanyol , Albert Bramon, que és qui ha de convocar-la. Al text, demana que es posi en marxa aquesta comissió per a l"'ordenació, coordinació i integració sociolaboral" d'aquest col·lectiu i que es reformuli perquè sigui multisectorial i no només centrat en les campanyes de temporers al camp com s'havia fet abans. Des del sindicat consideren que la realitat és molt més complexa i que cal incloure tots els sectors. "Passa a serveis o a indústria, amb treballadors que venen en bloc d'un país, treballen sense fre durant un temps sense que hi hagi un arrelament per després ser rellevades per un altre grup", afirma Casas. Aquests col·lectius, a més, poden ser víctimes d'"explotadors" que s'aprofiten de la seva situació per donar-los feines precàries sense garantir els seus drets laborals. Precisament aquesta comissió vol combatre aquestes pràctiques i aportar més "transparència" amb dades "reals" dels moviments migratoris. En els últims tres anys, el nombre de persones d'origen estranger que han arribat a la demarcació s'ha gairebé duplicat. El segon semestre del 2014 es van quantificar en 3.659 i el mateix període del 2017 van ser 5.670 segons les dades oficials. Els més nombrosos provenien d'Àfrica i de Centre i Sud-Amèrica. La resta de participants a la comissióUGT ha instat també la Generalitat, a través del subdelegat del Govern, a formar part de la comissió i en breu ho demanaran al món local. En la carta que han enviat al delegat a Girona, Pere Vila, recorden que en aquesta taula també hi participen organismes com el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i que és una eina "de gran importància" en aquests moments. El sindicat vol que hi participin també representats del món social, sindicats i empresarial. Un altre col·lectiu que defensen que s'hauria de tractar en la comissió és el de menors estrangers no acompanyats, coneguts com a MENA. "Arriben aquí i al cap d'un temps ja tenen edat per treballar", recorda Casas, que defensa que cal "aprofitar" el seu potencial i formar-los per contractar-los al territori per aconseguir la seva integració. Una alternativa, diuen, a la contractació en origen que encara es ve fent. Finalment, Casas fa una crida a sumar esforços a tots els nivells per abordar aquesta realitat: "O ho fem junts o no ens en sortirem", conclou.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.