Publicado 30/4/2019 16:54:55 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Tretze ajuntaments de la Ribera d'Ebre i el Segri enllesteixen un contenciós administratiu contra l'abocador de Riba-roja

Denuncien també a la CHE i a Urbanisme obres en camins sense llicncia i la captació irregular d'aigua de l'Ebre

ACN

Móra d'Ebre.-Onze dels catorze ajuntament de la Ribera d'Ebre i dos ajuntaments del Segri enllesteixen un contenciós administratiu, que es presentar la prxima setmana, contra la llicncia d'obres del dipsit de residus industrials de Riba-roja d'Ebre. Els alcaldes també han denunciat a la Confederació Hidrogrfica de l'Ebre (CHE) que l'empresa promotora de l'abocador, Lestaca, capti aigua del riu Ebre de manera irregular, i que s'hagin fet actuacions en camins i propietats privades que no estan previstos al permís d'obres. Els representants electes contraris a l'abocador insisteixen que no s'oposen a la implantació d'indústria a la comarca per refusen que aquest projecte encaixi amb el tipus de manufactura que pot ajudar a rellevar l'activitat química i nuclear.

Joan Junc, alcalde de la Torre de l'Espanyol i portaveu dels electes contraris al dipsit, ha llegit un comunicat, aquest dimarts, on es denuncien actuacions "incorrectes i irregulars" en la construcció de la primera fase de l'abocador. Lamenten que el permís d'obres concedit per l'Ajuntament serveixi per executar "només la part que beneficia econmicament l'empresa" i que oblidi la part d'inters públic general que preveu la construcció de connexions i accessos a les carreteres. En aquest sentit, segons els opositors al dipsit, el pla especial urbanístic del projecte, aprovat el 2010, no s'est complint. També perqu s'estarien permeten obres en espais no autoritzats per la llicncia d'obres que han provocat danys en propietats privades. "L'empresa est actuant com un corró. Agafa aigua del riu Ebre sense autorització i malmet propietats privades amb la tolerncia de l'Ajuntament de Riba-roja, que fins i tot fa d'intermediari entre l'empresa i els afectats pels danys de les obres executades al marge de la llicncia", ha criticat el portaveu dels electes contraris a l'abocador. Junc ha acusat l'alcalde Antoni Suárez d'actuar "amb doble raser" i ha assegurat que no descarten emprendre accions penals contra el consistori. "El Departament de Territori ha requerit una revisió de l'autorització ambiental i tot i sabent que se'ls pot imposar nous requisits o impedir l'explotació de l'abocador, actuen com si res, menystenint a la comarca", ha lamentat. També han reclamat al Collectiu 2030, format per crrecs electes de la comarca a favor del dipsit de Riba-roja, "que deixin de mentir" quan els acusen de ser "la gent del No". "És completament fals. Som favorables a la implantació d'indústria a la Ribera, per volem deixar clar que un abocador no és una industria", ha sentenciat. Junc ha assenyalat que refusen que envin les restes de la indústria que genera riquesa al centre del país. "Que deixin de mentir a la gent. El dia que vingui una indústria a implantar-se en asseurem a parlar i a facilitar el seu accés", ha assegurat. Els electes dels tretze ajuntament ja han signat els poders notarials perqu la setmana vinent es presenti el contenciós administratiu contra la llicncia d'obres del dipsit.