Publicado 07/06/2019 14:34

AMPLIACIÓ:Torra sosté que l'elecció de Barcelona situa Catalunya "al capdavant de la supercomputació a Europa"

El president de la Generalitat qualifica de "bona notícia de país" l'anunci de la Comissió Europea

ACN

La Seu d'Urgell.-El president de la Generalitat, Quim Torra, considera que l'elecció de la candidatura de Barcelona per acollir un dels tres centres de computació d'alt rendiment d'Europa és una "bona noticia de país" perqu "garanteix que Catalunya ocupi un lloc de lideratge a Europa en el tema de supercomputació". Torra ha destacat la inversió de 100 milions d'euros per part de la Comissió Europea que comportar acollir el superordinador MareNostrum5, "la més alta en recerca" que es far a l'Estat", segons ha dit el president de la Generalitat. Per Torra, Catalunya "ha de ser capa de liderar la revolució digital i tecnolgica" i, en aquest sentit, ha posat en valor el triangle que conformen l'Administració, les universitats i els centres de recerca en el marc del Pacte nacional per la societat del coneixement.

Quim Torra ha expressat "la satisfacció immensa" del Govern després que la Comissió Europea hagi escollit Catalunya i el Barcelona Supercomputing Center (BSC) per acollir un dels tres supercomputadors d'alta capacitat europeus, el Marenostrum 5. Tal com ha explicat el president de la Generalitat, l'arribada d'aquest supercomputador d'alta capacitat Catalunya podr "liderar la revolució digital i tecnolgica" a Europa i "ocupar una posició de lideratge en temes de supercomputació".Torra ha fet aquestes declaracions en el marc de la 30a Trobada Empresarial al Pirineu, que se celebra a la Seu d'Urgell, i ha aprofitat per agrair a tot el personal del BSC i el seu director general, Mateo Valera, "la tasca de tots aquestes anys al front d'aquesta installació capdavantera". El cap de l'executiu ha fet extensiu el seu agrament al Departament d'Empresa i Coneixement, amb la consellera ngels Chacón al capdavant, i a la Universitat Politcnica de Catalunya i el seu rector, Francesc Torres. "El triangle d'administracions i universitats i centres de recerca ha de ser l'eix del Pacte Nacional de la Societat del Coneixement que impulsa la Generalitat", ha concls. La Comissió Europea ha apostat per Catalunya i el Barcelona Supercomputing Center com un dels centres que acolliran un dels superordinadors pre-exascala de la xarxa de supercomputadors d'alta capacitat europea. La CE ha anunciat el pla per adquirir vuit superordinadors: tres mquines pre-exascala (amb un rendiment pic d'almenys 150 Petaflops) i cinc supercomputadors petascala (capaos d'executar almenys 4 Petaflops). El futur superordinador del BSC, el MareNostrum 5, tindr una potncia pic de 200 Petaflops (200 mil bilions doperacions per segon) i es posar en marxa el 31 de desembre del 2020. La Unió Europea podria invertir en el superordinador al voltant de 100 milions d'euros, la seva inversió més alta en una infraestructura de recerca a Espanya. El BSC va ser creat el 2004 pel govern espanyol, la Generalitat i la Universitat Politcnica de Catalunya (UPC), al voltant d'un grup de professors de la UPC liderats per Mateo Valero i del primer supercomputador, MareNostrum 1. Des d'aleshores, ha experimentat un creixement notable i ha passat de ser un centre de 60 persones a tenir una plantilla de més de 600 treballadors altament qualificats, que provenen de més de 40 pasos diferents. Aquest anunci, a banda de situar el BSC en el mapa europeu de la supercomputació que s'acaba de crear, suposar un salt d'escala respecte a les infraestructures actuals del Barcelona Supercomputing Center.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés