Publicado 25/4/2019 13:56:09 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Torra diu que Catalunya ha de ser un dels pasos que lideri la revolució del coneixement "perqu s'hi juga el seu futur"

Junt amb la consellera de Salut ha presidit la presentació del Programa de Translació Clínica de Medicina Regenerativa a l'IDIBELL

ACN

L'Hospitalet de Llobregat.-El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dijous que Catalunya, com ja va fer durant el segle XIX amb la Revolució Industrial, ha de ser un dels pasos que lideri la revolució del coneixement i la innovació "perqu s'hi juga el seu futur". Torra ha fet aquesta afirmació durant la presentació del Programa de Translació Clínica de Medicina Regenerativa (P-CMR[C]) que s'ha posat en marxa a les installacions de lInstitut dInvestigació de Biomdica de Bellvitge (IDIBELL), a lHospital Duran i Reynals. El Programa, que desenvolupar recerca de frontera en medicina regenerativa basada en la utilització de cllules mare pluripotents, permetr traslladar les solucions a lmbit assistencial, principalment en els mbits de la insuficincia cardíaca, les malalties neurodegeneratives, les malalties hematolgiques no malignes i la degeneració macular associada a ledat.

El president de la Generalitat ha visitat les noves installacions on es desenvolupar el programa a lInstitut dInvestigació de Biomdica de Bellvitge (IDIBELL), de lHospital Duran i Reynals acompanyat de la consellera de Salut, Alba Vergés; de l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín; del director del programa, Ángel Raya; i del director de lInstitut dInvestigació de Biomdica de Bellvitge; Gabriel Capellá.El doctor Ángel Raya, director del P-CMR[C], ha destacat que a Catalunya, en general, "hi ha un entorn d'excellncia en investigació", per que en el cas de la medicina regenerativa "es trobava a faltar" un instrument que aglutinés els esforos de tots els agents que hi treballen. Així, ha detallat, el programa té una missió única que passa per accelerar la translació d'estratgies en medicina regenerativa, i una vocació dual: impulsar recerca bsica d'excellncia i esdevenir agent aglutinador dels esforos per arribar a la clínica. La posada en marxa del P-CMR[C] permetr crear entre 4 i 6 nous grups de recerca que desenvoluparan la seva activitat a les noves installacions de l'IDIBELL. Donat el carcter transversal del programa, a més, aquest també associar grups de recerca pertanyents a daltres institucions que treballen en el camp de la Medicina Regenerativa a Catalunya. En aquest sentit, una primera acció transversal del P-CMR[C] ser fer una crida dexpressions dinters per projectes collaboratius en medicina regenerativa a Catalunya. Lobjectiu que es persegueix és identificar aquells actors rellevants en lmbit de la recerca del P-CMR[C] per tal destablir fins a deu equips que tinguin linters de desenvolupar un projecte conjunt en medicina regenerativa en els propers anys.Al seu torn, el president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha mostrat "orgullós" per la posada en marxa d'un projecte que tindr un impacte directe sobre el benestar de les persones, "un dels principals reptes de país". Hem de ser capaos de posar els fonaments duna nova revolució del coneixement, i per aix apostem per la recerca catalana, ha afegit.