Publicado 13/4/2019 22:15:59 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Torra demana donar una resposta basada en "l'irrenunciable dret a l'autodeterminació" després de les eleccions del 28-A

El president de la Generalitat diu que la sentncia "est dictada" i que el "judici de la vergonya" es transformar en el de la "gran indignació"

ACN

Santa Coloma de Farners.-El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat que un cop hagin passat les eleccions del 28-A els catalans donin una resposta democrtica basada en el dret a l'autodeterminació, que considera "irrenunciable". En un acte d'homenatge a familiars de víctimes de judicis de guerra franquistes a Santa Coloma de Farners, Torra ha assegurat que la sentncia contra els presos independentistes al Suprem "est dictada" i assegura que "el judici de la vergonya" s'acabar transformant en el de la "gran indignació". "Hem de construir una resposta en positiu a tot el qu est passant per poder mirar amb dignitat als nostres fills i nets", ha reblat. Durant l'acte, el president ha entregat a 39 familiars de processats pel franquisme els documents que constaten l'anullació dels Consells de Guerra.

En el seu discurs, el president de la Generalitat ha comparat la situació que es vivia aleshores amb la "repressió" actual. En aquest sentit, Torra ha demanat als catalans que tinguin "la mateixa dignitat" que van tenir les víctimes d'aquella poca. "Volem viure en pau i en justícia perqu volem ser lliures, i tal i com heu traslladat als vostres fills aquella dignitat, també nosaltres hem de fer-ho", ha assenyalat.Un Torra emocionat ha recordat els presos independentistes i els que han marxat. El president ha lamentat l'actitud de l'estat espanyol i ha assegurat que les sentncies contra ells "ja estan dictades". Per aix ha cridat a respondre de manera "democrtica" un cop hagin passat les eleccions del 28 d'abril.El president ha recordat la seva trobada amb la premi Nobel de la Pau Jody Williams. Torra ha recordat que "cal traslladar al món aquesta injustícia". "Ella em deia que cada vegada que ens ataquen, ataca també els drets humans, i aix és cert", ha lamentat.125 documents d'anullació L'acte ha servit també per homenatjar 125 vens de Santa Coloma de Farners que van ser víctimes de Consells de Guerra franquistes, i a qui la Generalitat ha ems un document signat per l'aleshores conseller Carles Mundó, que anulla els judicis.A l'escenari de l'Auditori de Santa Coloma, per, només hi han pujat 39 familiars d'aquests afectats. Tots ells han rebut una ovació tancada per part de les més de 500 persones que omplien la installació. Per la seva banda, l'alcalde de la localitat, Joan Martí ha destacat la importncia de l'acte ja que ho considera una "qüestió de justícia". "Sabem que arriba molt tard, que s'hauria d'haver fet abans, per el més important és que s'acaba fent justícia per a tots aquests vens de Santa Coloma", ha reblat.