Publicado 22/01/2019 18:18

AMPLIACIÓ:Seguir una dieta mediterrnia hipocalrica i fer exercici durant 2 anys suposa una prdua de pes estable de 4 quilos

Un estudi que lidera la URV vol demostrar que seguir aquests hbits redueix significativament el risc de malalties cardiovasculars

ACN

Reus.-Seguir la dieta mediterrnia hipocalrica i fer exercici físic durant dos anys fa baixar una mitjana de quatre quilos de pes i que aquesta prdua sigui estable en el temps. És el que de moment ha constatat lestudi PREDIMED-Plus, que lidera la Universitat Rovira i Virgili (URV) i que vol comprovar com aquesta alimentació i hbits suposen una reducció de les malalties cardiovasculars, cncers i altres malalties crniques, segons ha explicat linvestigador principal, Jordi Salas. A lestudi, que es va engegar fa cinc anys, hi participen 6.800 persones darreu dEspanya, 460 de les quals a Reus. La investigació ve després de PREDIMED, que ja va demostrar que la dieta mediterrnia, amb oli doliva verge i fruita seca, redueix un 30% el risc de patir malalties cardiovasculars.

Sala ha explicat que qui ha seguit la dieta ha aconseguit perdre uns quatre quilos de mitjana i que han pogut mantenir aquest pes durant dos anys, tot i que admet que s'ha registrat un petit repunt en el tercer any de dieta. "No és fcil perdre pes i menys mantenir-lo", ha dit. L'investigador ha explicat que aquells que han canviat la dieta i es mouen més "tot apunta que d'aquí a uns anys tindran menys risc de patir malalties cardiovasculars, cncers o altres malalties crniques". Amb tot, falta més temps perqu es pugui acabar de demostrar."Nosaltres havíem demostrat primer que seguir una dieta mediterrnia redueix un 30% el risc de malaltia cardiovascular i creiem que perdre pes amb una dieta saludable i fent exercici encara pot ser més beneficiós", ha detallat Sala, que creu que es milloraran els resultats del primer estudi.Les persones que formen part d'aquest estudi -6.800 a tota Espanya repartits en 23 centres collaboradors- tenen entre 55 i 75 anys i, en el moment d'inici, tenien sobreps o obesitat. A més, també tenien síndrome metablica: "tenir panxeta, tensió alta, nivells de sucre massa alts, el colesterol bo massa baix", en definitiva, una srie de factors de risc que condicionen també la probabilitat de tenir diabetis o una malaltia cardiovascular.Els participants han hagut de seguir "la típica dieta mediterrnia dels anys 60": "consumir molts productes d'origen vegetal fruita seca, llegums, cereals integrals, verdura, fruita-, reduir el consum de productes animals i processats o disminuir la sal". A més, també han de practicar exercici físic flexibilitat, fora-, o disminuir el sedentarisme tot augmentant els passos que caminen cada dia. A més, se'ls demana que facin servir oli d'oliva verge extra per amanir i per cuinar de fet, se'ls proporciona-, i que parin compte en la manera de cuinar, podent fer servir, per exemple, el sofregit.Per als collaboradors i voluntaris de PREDIMED-Plus a Reus, aquest dimarts era un dia de festa i de trobada, amb l'avanament dels primers resultats. A la capital de Baix Camp són unes 460 persones les que participen en aquest estudi, que els fa passar uns tres controls al mes un grupal, un personal i un altre telefnic.L'Araceli Arasa, de 71 anys, és una de les voluntries de Reus que fa quatre anys que participa a l'estudi i ha passat de pesar 84 quilos a pesar-ne 76. "M'he acostumat a fer vida sana, camino, vaig quatre cops al gimns i em trobo bé, dins del que cap", ha explicat aquesta voluntria, que ja ha vist com li ha baixat substancialment el colesterol.L'Araceli assegura que no li ha costat adaptar-se a aquesta dieta, que "es basa en les coses d'aquí, com les verdures o els llegums". El que li ha suposat més esfor és deixar de banda els dolos: "m'havia de mentalitzar, perqu m'agrada molt el dol i la xocolata, per el sistema que he fet servir és no comprar-ne". Tampoc beu alcohol i només fa alguna excepció en aniversaris, amb una copa, o per Nadal. "Si pot servir perqu no doni feina als més fills, millor", ha explicat, tot considerant que seguir aquesta dieta far que tingui menys risc de patir malalties cardiovasculars o altres patologies.L'estudi PREDIMED-Plus és un assaig clínic multicntric de vuit anys de durada. Basat en una intervenció nutricional amb dieta mediterrnia hipocalrica, promoció de l'activitat física i suport conductual per a la prevenció primria cardiovascular, s'ha dut a terme a tot l'Estat espanyol des de l'octubre del 2013.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés