Publicado 8/5/2019 14:33:38 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Sant Cugat adquireix un robot de patrullatge per millorar la seguretat i prevenir els robatoris

Disposa de tres càmeres amb visió nocturna, és capaç de desactivar explosius i pot comunicar-se per mediar en casos de segrest

ACN

Sant Cugat del Vallès.-L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha adquirit un robot de patrullatge per millorar la seguretat al municipi. L'aparell disposa de tres càmeres de 360 graus amb visió nocturna, és capaç d'agafar objectes sospitosos i desactivar explosius i pot comunicar-se per mediar en casos de segrest. L'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, ha explicat que aquesta innovació s'emmarca en el conjunt d'actuacions que l'executiu ha impulsat per reduir els robatoris en zones com Valldoreix. Ha apuntat que en els propers mesos es desenvoluparà una prova pilot en aquest barri per determinar quines de les funcions que pot dur a terme aquest robot s'ajusten més a les necessitats de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra.

En el darrer any l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha intensificat els esforços per millorar la seguretat i reduir els robatoris en domicilis que tenen lloc en determinats barris de la ciutat, on hi predominen les cases aïllades i que es troben a la vora de zones boscoses. L'alcaldessa, Carmela Fortuny, assegura que gràcies al treball conjunt entre la Policia Local i els Mossos d'Esquadra, durant el primer trimestre de 2019 la xifra de robatoris a l'interior de llars s'ha reduït un 50% respecte el mateix període de l'any anterior. Amb tot, Fortuny assegura que cal apostar per la innovació tecnològica per combatre aquesta xacra i destaca la recent instal·lació de càmeres de seguretat en diversos punts de la població i l'adquisició d'un dron per detectar la presència de lladres en determinades àrees boscoses properes a urbanitzacions. En aquesta línia, aquest dimecres s'ha presentat el nou robot de patrullatge Aquiles II que en els propers mesos es posarà a prova a Valldoreix. "Hem iniciat una col·laboració amb l'empresa Gutmar, impulsora d'aquest model, per veure com hem de modular aquest robot amb les necessitats de patrullatge de Policia Local i els Mossos d'Esquadra", ha detallat Fortuny. tot i que aquesta primera experiència es fa en aquesta zona del municipi la voluntat del govern local és que es pugui replicar a altres parts de la ciutat. Un robot que s'adaptaL'aparell disposa de tres càmeres de 360 graus amb visió nocturna i permet observar a temps real qualsevol incidència que es detecti a la via pública i reconèixer persones. Té un pes d'aproximadament 100 quilos i funciona amb bateries elèctriques amb una autonomia d'unes quatre hores.En aquests moments el robot funciona mitjançant control remot, però en un futur podria circular de forma autònoma. "Es un robot modular, és a dir que té una arquitectura oberta i es pot adaptar a les necessitats del client", assegura Joan Martorell, president executiu de Gutmar que afirma que l'enginy també es capaç d'agafar objectes sospitosos i desactivar explosius, comunicar-se per mediar en casos de segrest o obrir o tancar portes i vàlvules de seguretat". Sant Cugat és el primer ajuntament en provar un robot de patrullatge com aquest. Fins ara només disposaven d'un exemplar similar a aquest la Guàrdia Civil, la policia espanyola i els Mossos d'Esquadra.