Publicado 22/2/2019 15:03:40 +01:00CET

AMPLIACIÓ:Salut treballa per incentivar que els metges especialistes trobin un "atractiu" a l'hora de decidir treballar al Pirineu

La consellera Alba Vergés destaca la importncia d'establir aliances entre hospitals per poder compartir professionals

ACN

Puigcerd.-La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat aquest divendres que el seu departament treballa per poder comptar amb "un sistema amb equitat territorial" que garanteixi que l'atenció a la ciutadania es duu a terme amb un criteri basat en la mxima proximitat possible. En el marc d'una visita a l'Hospital de Cerdanya, s'ha referit a la demanda de més metges especialistes que se'ls ha fet arribar des de les direccions dels equipaments sanitaris del Pirineu i ha afirmat que la formalització d'aliances amb d'altres centres del país pot ser una bona eina per compartir i, per tant, acostar aquest tipus de professionals a la zona. A més, ha dit que des de l'executiu estan oberts a "contemplar" aquelles mesures que per ells siguin un "atractiu" a l'hora de decidir desenvolupar la seva feina en aquest territori.

Vergés ha volgut deixar clar que el potencial en el desenvolupament de les trajectries professionals dels metges residents no només es troba en els centres sanitaris ubicats a Barcelona i la seva rea metropolitana, motiu pel qual els ha convidat a apostar per fer una part de la seva formació prctica en equipaments del Pirineu. A més, s'ha mostrat receptiva a l'hora de "contemplar" incentius que els puguin ajudar, tant a aquests com a la resta de professionals d'aquest mbit, a triar aquesta opció. Tot i aix, no ha concretat si aquests seran de caire econmic, com ho és el complement de ruralitat que cobren els facultatius de l'Institut Catal de la Salut. La consellera també ha ressaltat la importncia de la posada en marxa de la direcció general de Professionals de la Salut, la qual, ha dit, pot servir per abordar la necessitat que hi hagi més metges especialistes a l'Alt Pirineu i Aran. Vergés ha aprofitat la seva visita a l'Hospital de Cerdanya per posar en valor la coexistncia que hi ha del sistema catal i el francs en aquestes installacions, així com les aliances que s'han formalitzat amb d'altres centres sanitaris del país. En aquest sentit, ha destacat que aquesta pot ser una via per apropar especialistes a la zona.Pel que fa al model de finanament de l'Hospital de Cerdanya, que actualment assumeixen les institucions catalanes en un 60 per cent i les franceses en el 40 per cent restant, ha dit que cal veure com aquest "s'adequa" en el temps i que és un tema que est "a l'agenda" del departament. En aquest sentit, ha dit que al mes de mar ocupar la presidncia del seu consell d'administració, com correspon cada dos anys, i que el més important és buscar fórmules per continuar augmentant la capacitat d'atracció d'usuaris provinents del sistema sanitari francs.Vergés també ha valorat positivament la prova pilot que posar en marxa l'Hospital de Cerdanya per aconseguir que els professionals de l'rea d'emergncies de la banda administrativa catalana i la francesa, els quals ja tenen la seva base a l'equipament cerd, puguin atendre les necessitats d'aquest tipus que puguin sorgir en totes dues parts del territori. Sobre aquest model, que es vol estendre a la resta de l'mbit que ocupa la serralada del Pirineu, ha destacat la importncia de posar a les persones en el centre per, d'aquesta manera, "eliminar les fronteres".