Publicado 10/8/2019 13:55:16 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Reobren la carretera d’accés a Andorra des de la Seu d’Urgell amb pas exclusiu per als cotxes

El govern del país pirenaic diu que l’esllavissada s’hauria produït per causes accidentals sumades a obres del manteniment dels ancoratges de la muntanya

ACN

Andorra la Vella.-Aquest dissabte poc després de les dotze del migdia ha quedat reoberta la carretera CG-1, d’accés a Andorra des de la Seu d’Urgell, després d’estabilitzar l’esllavissada que a primera hora ha bloquejat el trànsit a l’altura del centre comercial Punt de Trobada. Els cossos d’emergències han habilitat un carril per sentit rere aquest establiment per tal que els cotxes puguin accedir i sortir del país pirenaic pel cantó sud. A mitjans de setmana, la previsió és habilitar un doble carril per sentit –també provisionals- per permetre el pas de vehicles pesants, que mentrestant només podran utilitzar la carretera del Pas de la Casa. Des del govern andorrà assenyalen que l’esllavissada s’hauria produït per causes accidentals sumades a obres del manteniment dels ancoratges de la muntanya.

El trànsit de cotxes per la carretera que enllaça Catalunya i Andorra s’ha restablert a través d’un pas “molt provisional” que voreja el centre comercial Punt de Trobada per la part posterior. S’hi ha habilitat un carril per sentit, segons ha detallat el cap de Govern del país pirenaic, Xavier Espot, que ha avançat que a mitjans de setmana obriran també dos carrils a través de l’aparcament frontal del centre comercial. Això permetrà obrir el trànsit als vehicles pesants, que fins aleshores només podran utilitzar l’accés nord d’Andorra, al Pas de la Casa.D’aquesta manera, a partir de mitjans de setmana el doble carril posterior serà pels vehicles que circulin en direcció Andorra, mentre que els dos carrils que creuaran l’aparcament del Punt de Trobada seran per anar cap a la Seu d’Urgell. El govern andorrà planteja aquesta solució durant un període de màxim cinc dies, fins que la calçada central de la CG-1 quedi neta de rocs i es garanteixi que no hi ha risc de noves esllavissades.“De moment restablim el trànsit, que és el més important”, ha subratllat Xavier Espot, que alhora ha celebrat que “no caldrà anular les reserves als hotels pels propers dies”, ja que ha recordat que en aquesta època de l’any Andorra rep una gran afluència de turistes -especialment catalans i francesos-. Pel que fa als autocars i al servei de bus de línia, Espot ha dit que els experts analitzaran si és viable habilitar alguns combois puntuals per enllaçar Andorra i la Seu d’Urgell de forma directa. El cap de Govern ha remarcat que la premissa serà “facilitar la vida dels visitants i residents, sense posar en entredit la màxima seguretat”.Segons ha detallat Espot, l’esllavissada d’aquest dissabte s’ha produït en dues fases, la primera de les quals ha estat al voltant de les sis del matí. Uns treballadors de la zona han avisat els Bombers en veure la primera caiguda de pedres, i els serveis d’emergència ja eren a la zona quan hi ha hagut el segon despreniment, força més contundent. El Govern ha celebrat que l’accident no hagi provocat danys personals.Obres als ancoratgesD’altra banda, tant el cap de Govern com el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, han recordat que des del juliol s’estaven analitzant i reparant els riscos d’esfondrament amb els propietaris dels terrenys. Vila ha remarcat que “no es va detectar que el risc fos alt o important”, i ha explicat que les últimes setmanes l’administració ha mantingut converses amb els propietaris per reforçar els ancoratges. Les obres havien començat feia poc temps.Vila ha demanat “no extreure una relació de causa-efecte immediata fins que hi hagi els informes dels experts”, i ha defensat que “s’estava fent la feina que corresponia”. Al mateix temps, però, ha afirmat que “segur que hi ha un factor relacionat amb el manteniment dels ancoratges i un factor d’accident”. “Els dos factors sobreposats han donat un resultat solent”, ha afegit.