Publicado 26/2/2019 14:54:00 +01:00CET

AMPLIACIÓ:Recuperen oliveres centenries al parc del Montgrí per elaborar un oli de qualitat "premium"

La primera collita permet obtenir 3.000 litres que es vendr amb la marca creada Oli Cau del Duc

ACN

Torroella de Montgrí.-La recuperació d'oliveres centenries en terrenys del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha perms elaborar un oli d'oliva verge extra de qualitat "premium". S'ha creat una nova marca, Oli Cau del Duc, que es distribuir a partir de la setmana vinent a través de la cooperativa Empordlia, un dels socis participants. i amb les certificacions de la DO Empord i de producció integrada. Aquesta és una iniciativa que ha comptat amb la participació de nou productors i l'assessorament tcnic de la Fundació Mas Badia que va arrencar fa tres anys . La primera collita ha perms obtenir 3.000 litres amb una superfície d'olivars de 22 hectrees. La zona, per, té un potencial més gran (fins a 200 hectrees) i el projecte est obert a més productors interessats.

La idea va néixer del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter per recuperar les oliveres centenries de la zona. Nou productors de vuit municipis de dins el parc van creure fa tres anys en el projecte i d'aquí uns dies sortiran a la venda les primeres ampolles d'oli amb l'etiqueta d'Oli Cau del Duc. La marca agafa el nom d'una cova prehistrica molt coneguda que hi ha al massís del Montgrí. L'oli, que és de qualitat 'premium' (la mxima categoria d'un oli verge extra), s'ha elaborat amb olives de la varietat argudell. Es tracta d'una varietat autctona de la zona de l'Empord que est ben adaptada als terrenys de sec. Fins ara no es treia massa rendiment a aquestes oliveres perqu havien quedat "envellides". El que s'ha fet amb el projecte ha estat podar-les per tal que tornessin a brotar i reactivar així la seva producció. "Volíem recuperar el llegat que havíem heretat dels nostres avis i besavis per poder-lo conservar", ha afirmat un dels productors, Eliseu Muní. La majoria dels productors ja provenen de la producció integrada de fruita i per tant el que han fet ha estat aplicar-ho a les oliveres sota l'atenta mirada dels tcnics de l'IRTA-Fundació Mas Badia. Durant aquest temps, s'ha aconseguit una doble certificació: la DO Empord i la de producció integrada. Aquesta última es caracteritza per minimitzar l'ús de productes agroquímics i adobs en la producció, respectar la conservació del medi ambient i aprofitar els coneixements científics per aconseguir la viabilitat econmica. A la prctica, vol dir que els tcnics assessoren els productors de quin és el moment de fer els tractaments o les quantitats d'adobs necessries entre d'altres aspectes. 3.000 litres de la primera collitaLa primera collita s'ha fet amb una superfície d'olivars de 22 hectrees i una producció de 35 tones. Aix ha perms obtenir 3.000 litres d'oli. Segons els impulsors, hi ha un potencial molt més gran (calculen unes 200 hectrees) i subratllen que tots els propietaris que tinguin oliveres a la zona d'aquesta varietat poden afegir-se al projecte. Hauran de reunir els requisits de la producció integrada i poden ser de fora dels límits del parc. La rendibilitat del projecte, per, depn en gran mesura del suport dels ajuntaments, d'altres institucions i de la mateixa societat, segons ha subratllat Muní durant la presentació que s'ha fet en un acte a Torroella de Montgrí. Defensen que no només es tracta de recuperar unes oliveres sinó un paisatge i un patrimoni que tindr un impacte positiu en l'economia o el turisme sostenible. Un dels experts en oli convidat a la jornada, Francisco Hermoso, que ha dirigit un tast entre els assistents ha elogiat el producte per la seva mxima qualitat. I l'ha definit com a un "oli molt equilibrat, amb gust afruitat, verd per amb notes madures, amb un dol molt harmnic i també un punt amargat i picant". La venda de l'Oli Cau del Duc es far des de la cooperativa Empordlia a la qual pertanyen els socis productors.