Publicado 04/08/2019 10:54CET

AMPLIACIÓ:Rcord de reproducció de flamencs al Delta de l'Ebre amb el naixement de 2.200 polls

Aquest diumenge s'anellen unes 400 cries per fer-ne seguiment científic internacional

ACN

Sant Carles de la Rpita.-La colnia de flamencs ha assolit enguany el rcord de naixements d'aquesta espcie al Delta de l'Ebre, El vol fotogrfic, que el Parc Natural fa amb la Unitat Aria dels Agents Rurals, ha perms comptabilitzar 2.985 parelles i 2.201 polls. La xifra més alta de reproducció de l'espcie al Delta corresponia a l'estiu del 2017, amb 2.136 cries. El control del gavi argentat de potes gorgues i de la guineu ha perms recuperar la reproducció de flamencs al Delta, que va caure en picat a partir de 2013. Com cada estiu, aquest diumenge, s'han anellat 400 polls, als quals es fa un seguiment científic internacional a través de la Mediterranean and West African Greater Flamingo Network.

Temporada de rcord en la reproducció de la colnia dels flamencs del Delta aquest any des que l'espcie va comenar a criar en aquest indret l'any 1992 ho van fer unes 250 parelles-. Amb els 2.201 polls comptats enguany, se superen les xifres mximes de reproducció dels flamencs al parc, el 2017, quan es van registrar 2.163 polls. La colnia, l'única d'aquesta espcia a Catalunya i un dels pocs punts de la Mediterrnia, est establida a les salines de la Trinitat de la Punta de la Banya, a Sant Carles de la Rpita (Montsi).La població reproductora de flamenc d'enguany s'ha situat molt per sobre de la mitjana dels registres del Parc Natural. La població ha tingut diversos alts i baixos. A partir de l'any 2006 la reproducció va comenar a créixer, arribant al 2009 a un mxim histric de parelles de 3.139. En cavi, a partir del 2013 aquesta tendncia a l'ala es va trencar i es van succeir quatre anys adversos per a la reproducció de l'espcie al Delta. Entre 2013 i 2016 es van registrar menys d'un miler de parelles a les salines i la davallada es va relacionar amb els problemes que generaven als flamencs el gavi argentat de potes grogues (Larus michahellis) i la guineu (Vulpes vulpes). El Parc Natural va implementar accions de control dirigides a les dues espcies i la població de flamenc es va comenar a recuperar, retornant als valors del període anterior al 2012. La supervivncia dels polls és actualment de 0,74 per parella, la segona xifra més alta dels darrers 20 anys (la primera correspon també al 2017, amb 0,77 polls per parella). Per tal de millorar el coneixement científic, tots els estius s'anellen prop de 400 polls de la colnia. Un grup de persones voluntries hi ha collaborat aquest diumenge. Se'ls colloca una anella metllica i una altra blanca de PVC amb un codi alfanumric. Aquesta última permet identificar l'exemplar a distncia i conixer els moviments a gran escala de cada individu anellat. L'anellament de flamencs és una eina de monitoratge coordinada internacionalment en el marc de la Mediterranean and West African Greater Flamingo Network. Aquesta entitat aplega els 7 pasos de la conca mediterrnia, des de Mauritnia fins a Turquia, on el flamenc es reprodueix habitualment. Des de l'any 2004, incls enguany, al Parc Natural del Delta de l'Ebre s'han anellat 4.370 exemplars de flamenc, la qual cosa ha perms observar-los en un total de 14 pasos. Majoritriament, un 36% es desplacen a Frana, un 21% a altres llocs de l'estat espanyol i un 19% a Itlia. També s'han registrat observacions en indrets més llunyans com Mauritnia, Senegal, Montenegro i Turquia.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés