Publicado 09/06/2019 15:46CET

AMPLIACIÓ:Querol inaugura la primera fase de la restauració del seu castell sense data d'obertura al públic

L'Ajuntament té previst excavar les parts més antigues de la fortificació i fer accessible el recinte

ACN

Querol.-El municipi de Querol (Alt Camp) ha enllestit la primera fase de les actuacions d'urgncia al Castell de Querol, iniciades a principis d'any, i que s'han inaugurat aquest diumenge. Els treballs han consistit a rehabilitar els murs de la fortificació que es trobaven en una situació "crítica". El castell, datat del segle X, encara no té data d'obertura al públic per motius de seguretat. L'ajuntament prepara un estudi arqueolgic i histric per fer noves intervencions al recinte. Entre les prioritats destaquen excavar el seu interior per desenterrar noves edificacions i fer accessible l'espai, ats que en l'actualitat s'hi accedeix a través d'una propietat privada.

El castell de Querol va ser destrut l'any 1835 durant les guerres carlines i, des de llavors, han passat 184 anys sense que s'hi hagi fet cap actuació de recuperació. De fet, l'ajuntament ha estat negociant durant els darrers cinc anys amb els propietaris de la finca i no ha estat fins aquest setembre quan en va adquirir la titularitat a través d'un acord per la seva cessió.Així, a principis d'aquest any es va engegar la primera fase de les actuacions per rehabilitar les parets de la fortificació. "Hem fet les obres més urgents, teníem uns quants murs que estaven a punt de caure i hem salvat la part més antiga", ha explicat l'alcalde del municipi Jordi Pijoan. "A partir d'aquí anirem descobrint la histria del castell que est enterrada i que segons els estudiosos té un gran potencial", ha subratllat Pijoan.Els primers treballs han consistit en consolidar la torrassa més antiga,molt desfalcada a la torre nord i construda amb la tcnica opus spicatum, i també s'ha reforat la volta de l'antiga bodega, on s'han tapat uns antics impactes que podien provocar l'enfonsament d'una paret amb merlets. Finalment, s'ha consolidat i reconstrut la paret que es va enfonsar fa uns anys. Segons l'arqueleg municipal, Isidre Batalla, aquest pany esllavissat va ser el "detonat" per actuar "d'urgncia". Per l'arqueleg, aquesta primera fase ha servit per garantir l'estabilitat dels elements arquitectnics i, a la vegada, per obtenir informació del castell i, així poder programar properes intervencions. A més, espera que no es tornin esfondra cap més estructura.La primera fase del projecte ha tingut un pressupost d'uns 40.000 euros, dels quals 30.000 s'han destinat a la m d'obra i al material usat i els 10.000 restants per l'estudi. El consistori va sollicitar la línia d'ajuts del Departament de Cultura per sufragar el cost de la rehabilitació de Béns Culturals d'Inters Nacional.Sense data d'obertura per precaucióSegons l'alcalde, estan treballant amb un nou projecte per fer accessible i segur el recinte, tot i que encara no han fixat els terminis de les següents intervencions. Ara mateix, per accedir al castell s'ha de travessar una finca privada i des de l'ajuntament es vol garantir que l'accés sigui lliure. Davant d'aix, un cop es pugui obrir el recinte al públic s'organitzaran visites guiades. "Mai ser un accés lliure si no que es concertaran unes hores i dies determinats per garantir la seguretat i evitar el vandalisme", ha expressat Pijoan.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés