AMPLIACIÓ:Ponts prepara els seus veïns per a la quaresma amb unes 12.000 racions del seu tradicional ranxo

Publicado 5/3/2019 15:36:39CET

L'escudella es cou al foc de llenya, dins d'una seixantena de calderes i a partir de més d'un miler de quilos d'aliments

ACN

Ponts.-La localitat de Ponts (Noguera) celebra aquest dimarts la seva festa popular més emblemàtica, amb la qual es tanca el gruix dels actes de Carnaval. Seguint la tradició, des de les sis del matí s'ha començat a escalfar aigua en una seixantena de calderes per elaborar entre 10.000 i 12.000 racions de ranxo a partir de més d'un miler de quilos d'aliments. La funció d'aquest àpat típic d'hivern, que compta amb pollastre, botifarra negra, cansalada i patata entre els seus diversos ingredients, ha estat, històricament, la de preparar als veïns i veïnes de la població per la quaresma. En els darrers anys, a l'escudella se li incorpora també carabassa i es continua elaborant per a tothom qui ho vulgui, sempre i quan porti una olla o un altre recipient per endur-se-la.

La cap dels cuiners del Ranxo de Ponts, Rosa Boix, ha explicat que una de les seves particularitats està en la seva cocció, que es fa mitjançant foc de llenya i amb olles d'aram, el que li aporta un gust diferent. L'àpat, similar a una escudella, es prepara en múltiples localitats del Pirineu i Prepirineu coincidint amb la festivitat del Carnaval i just abans de la quaresma. Històricament, el seu objectiu era que tothom pogués menjar "un plat calent i fort", ja que aquest està composat per diferents tipus de carn i ajuda a afrontar aquest període fins a Pasqua "amb més forces".La festivitat, que s'ha convertit en una marca de promoció turística del municipi, aplega a multitud de persones de la localitat i de fora, segons destaca una de les persones que enguany hi participa per primer cop, Sara Jabrany. En el seu cas, porta més de deu anys vivint a Ponts i enguany s'ha decidit a "viure l'experiència". Per la seva banda, Josep Maria Pujol, que hi col·labora des de la darrera edició ressalta la importància que té el fet de mantenir el foc que escalfa l'aigua de les calderes, la base per elaborar el ranxo.Un cop enllestit, l'àpat s'ha beneït davant les autoritats assistents a una festa a la que enguany hi ha participat la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, el subdelegat del govern de l'Estat a Lleida, José Crespín, i diputats al Parlament i al Congrés, a més d'alcaldes, entre d'altres. Després s'ha començat a repartir davant la multitud de persones que portaven olles o carmanyoles per endur-se'l o menjar-se'l 'in-situ'. La tradició explica que la vigila de Carnaval, els veïns de Ponts passaven casa per casa per recollir el màxim possible d'ingredients per elaborar el ranxo. Avui però, són pocs els que lliuren en continuen lliurant quan els passa la comitiva que porta a terme aquesta acció coneguda com a 'Lali-lali', i normalment s'acostumen a donar diners per ajudar a finançar la festa.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.