Publicado 16/3/2019 16:21:58 +01:00CET

AMPLIACIÓ:Perpiny pren el relleu de Montblanc i és proclamada Capital de la Sardana en un acte amb un marcat to reivindicatiu

Aquesta és la primera vegada que la distinció recau en una localitat de la Catalunya del Nord

ACN

Perpiny.-Perpiny és des d'aquest dissabte la Capital de la Sardana. La ciutat de la Catalunya del Nord ha agafat el testimoni de Montblanc que ha ostentat aquesta distinció durant els últims 365 dies. En un acte amb un marcat to reivindicatiu, el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, ha destacat el fet que per primera vegada la distinció "creua la frontera" i recau en una localitat de la Catalunya del Nord. "Aquesta llavor plantada d'aquesta dansa est més viva que mai i ho est a tot arreu del territori", ha assenyalat Rucabado. Tot plegat en un acte amb un marcat to reivindicatiu en el qu s'han fet constants allusions als presos independentistes. Una de les referncies en aquest sentit l'ha fet el mateix alcalde de Perpiny Jean-Marc Pujol.

La Sala de les Llibertats de Perpiny s'ha omplert de gent per veure la proclamació de la ciutat com a Capital de la Sardana 2019. La localitat nord-catalana ha agafat així el relleu de Montblanc que durant tot un any ha estat el centre de l'activitat sardanista. Perpiny és el vuit municipi que la Confederació Sardanista de Catalunya atorga "l'honor i la responsabilitat" de representar la dansa arreu del món. A més, aquesta és la primera vegada que la distinció recau en una ciutat de la Catalunya del Nord.En aquest sentit, el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, explica que estan "molt satisfets" de portar la dansa "més enll de la frontera física dels Pirineus", i ha assegurat que a la Catalunya del Nord la Sardana est "molt viva"."Arribem a Perpiny, terra catalana i de Sardana on aquesta llavor plantada per aquesta dansa de cohesió i germanor perviu més que mai", ha reblat Rucabado. Tot plegat en un acte amb un marcat to reivindicatiu. Molts dels ponents han llut el lla groc en favor dels presos independentistes a qui s'han fet constants referncies, juntament amb els que van decidir marxar. Un dels qui han mostrat el seu "suport als presos polítics" ha estat el mateix alcalde de Perpiny, Jean-Marc Pujol, en relació a la manifestació prevista per aquesta tarda a Madrid, en la que hi assistir bona part del Govern.La seva adjunta, Danile Pags, ha reconegut la Sardana com una dansa que permet "reconixer els lligams" entre els catalans del nord i del sud, i ha deixat clar que "continuen estant al costat dels qui no poden estar a la Catalunya del sud", quan ha estat preguntada en relació als presos i exiliats independentistes.A la meitat de l'acte s'ha fet una connexió en directe amb l'antic conseller de Cultura de la Generalitat Lluís Puig que, a través del telfon, ha dirigit unes paraules de reconeixement de la Sardana als assistents i lloant la feina de la Confederació.Diverses activitatsDesprés de l'acte de presentació a la Sala de les Llibertats, s'ha fet una petita cercavila que s'ha dirigit fins al Castellet, animada per un grup de música tradicional. Un cop all s'ha fet una visita a l'exposició que s'ha obert a dins de la fortalesa i en la que un guia ha explicat als assistents algunes curiositats de la sardana.Després, la comitiva s'ha dirigit fins a l'Ajuntament de Perpiny on s'ha descobert una placa en la que es distingeix la ciutat, i posteriorment s'ha fet una ballada de sardanes. Pels volts de les quatre de la tarda est prevista una audició a l'Església de Nostra Senyora La Real.Durant l'acte també s'han repartit diversos premis i s'han entregat dues medalles d'or de la ciutat de Perpiny a dos compositors que han creat dues sardanes, que s'han escoltat en directe.