Publicado 9/10/2019 11:40:16 +02:00CET

AMPLIACIÓ:Pengen una pancarta amb el lema 'Llibertat presos polítics i exiliats' creuant de punta a punta la plaça del Vi de Girona

L'Ajuntament acata l'ordre de la JEZ i retira la que tenia al balcó però la nova queda just uns metres davant la façana

ACN

Girona.-Uns operaris han penjat aquest dimecres una pancarta amb el lema 'Llibertat presos polítics i exiliats' que creua de punta a punta la plaça del Vi de Girona. Els cables que la subjecten surten d'un balcó de l'edifici del Bisbat i van a parar a un altre de particular situat a l'altra banda de la plaça. La nova pancarta, a més, queda tant sols uns metres per davant de la façana de l'Ajuntament de Girona. El consistori, acatant l'ordre de la Junta Electoral de Zona (JEZ), ha retirat a primera hora del matí la pancarta amb l'escrit 'Llibertat presos polítics' que penjava del balcó principal. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ja va dir ahir que despenjaria la pancarta –això sí, apurant al màxim el límit de 48 hores- i que confiava que la ciutadania trobaria altres mètodes per reivindicar la llibertat dels presos independentistes.

La JEZ va donar de termini fins avui a un quart de deu del matí perquè la pancarta 'Llibertat presos polítics' desaparegués del balcó de l'Ajuntament de Girona. I l'alcaldessa, Marta Madrenas, com ja va dir, l'ha apurat fins gairebé el darrer moment. A primera hora del matí, pels voltants de les set, s'ha retirat el cartell.Però una estona després, s'ha penjat una altra pancarta. En aquest cas, per iniciativa particular. Aquest nou cartell creua de punta a punta la plaça del Vi, porta per lema 'Llibertat presos polítics i exiliats' i té dos llaços grocs a banda i banda. Uns operaris amb l'ajuda d'una grua l'han començat a penjar a quarts de deu del matí i, cap a un quart d'onze, ja l'havien desplegat del tot.Els cables que aguanten la pancarta surten de dos balcons. Un es troba a l'edifici del Bisbat i l'altre, en un balcó particular situat a l'altre costat de plaça (en un bloc ple d'estelades i llaços grocs). Precisament, ahir, l'alcaldessa de Girona, quan va dir que acataria l'ordre de la JEZ, també va avançar que confiava en què els ciutadans trobessin una solució per evitar que la pancarta desaparegués de l'espai.La nova pancarta, doncs, penja damunt del paviment de la plaça del Vi. Però s'ha col·locat de tal manera que queda tan sols uns metres per davant de la façana de l'Ajuntament de Girona. La Intersindical-CSC pren el relleuTot i que la pancarta amb el lema 'Llibertat presos polítics' ja no pengi del balcó del consistori, es continuarà desplegant cada dia. Els membres de la Intersindical-CSC a l'Ajuntament ja van anunciar que agafaven "el relleu" i que, cada migdia, entre les 12:00 i les 12:10, l'exhibirien al davant de la porta principal. En paral·lel, l'alcaldessa de Girona també va dir que no es quedaria de braços plegats després de rebre l'ordre de la JEZ. Sobretot, perquè l'escrit es referia de manera genèrica a "símbols i pancartes" a l'hora de manar que es retiressin.L'alcaldessa de Girona entén que, mentre duri el procés electoral, no pot penjar res a la façana del consistori. Tampoc la pancarta amb el lema 'Llibertat d'expressió' que s'hi va posar abans de les generals del 28-A, i que va estar-se al balcó fins després de les municipals. Per això, Madrenas ja va avançar que presentaria un recurs davant la Junta Electoral demanant-li explícitament posar "per escrit" que també prohibeix el cartell a favor de la llibertat d'expressió.